Джон Кери за икономическите възможности от климатичните промени, част 2

Джон Кери, Специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата

07:32 | 27 май 2022
Преводач: Петя Кушева

На хеликоптера, който прелита над нас е написано GOP отстрани.  Мисля, че така е редно. Сенатор Кери, искам да поговорим за климата. Преди няколко години бях изненадан от хората от Bank of America. Вие не сте още едно лице, което говори за климата. Не сте поредната знаменитост, която говори за климата. Вие действително сте се превел над бюрото в Бостън и сте си казал, „Трябва да науча математиката. Трябва да науча статистиката.“ Тя е срината от цената на въглищата, от войната в Украйна. Каква е Вашата стратегия за поддържане на фокуса ни върху изменението на климата, като се има предвид, че сътресението се измерва с цената на въглищата?

Президентът Байдън е твърдо решен, че през следващия месец ще се подготвим за следващата среща, като се опитаме да насърчим амбицията в целия свят. В момента сме много заети и работим с конкретни държави  - Индонезия, Виетнам, Южна Африка, Индия, за да привлечем капитали, които да осигурят финансиране и технологии, за да им помогнем да могат да ги внедрят, за да постигнат целите на Глазгоу-Парижкото споразумение.

Но в допълнение към това трябва да работим за внедряването на трилиони долари. Ще струва буквално трилиони долари, за да се осъществи прехода. И начинът, по който можем да направим това, е като привлечем различни привърженици на филантропията, за да помогнат в борбата. Имаме хора, които поемат първи риск, хора, които рискуват инвестиции. И се надяваме, че има много хора, които ще направят това. Имаме компании, които вече са се регистрирали.

В сряда ще направим важно съобщение с Бил Гейтс и Марк Бениоф от Salesforce. И други изпълнителни директори, които насочват компаниите си да станат водещи. Те създават търсене на пазара, като поръчват 10 процента от стоманата. Volvo или Ford Motor Company ще я купуват. Всичко ще бъде зелена стомана, цимент, най-големият търговец на цимент в света Lafarge-Holcim произвежда зелен цимент. Има цяла гама от неща като алуминий, център за отстраняване на въглерод, транспортиране.