Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Стартъп от Силистра рециклира пластмаса и създава 3D продукти за декора

Владислав и Даниела Костови, основатели на Vavakada, в „Made in Green”, 01.05.2023

21:30 | 1 май 2023
Обновен: 23:21 | 1 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Потребителите в България по никакъв начин не биват стимулирани да събират разделно. В Германия, например, когато върнеш бутилка, получаваш от 10 до 30 евроцента. У нас хората рециклират на доброволчески начала, въпреки че тук проблемът е особено сериозен, защото навсякъде, където се огледаме, сме зарити от отпадъци, коментираха Владислав и Даниела Костови, основатели на Vavakada, в предаването „Made in Green” с водещ Роселина Петкова.

Основната идея на нашата компания е да предотврати достигането на голяма част от пластмасовите отпадъци до сметищата в момента за град Силистра, но целта ни е да се разрастваме до други предимно по-малки населени места, посочи Владислав.

"Нашият стартъп е изцяло разработен по модела на кръговата икономика, така че да използваме отпадъка като суровина и да монетизираме", допълни сестра му Даниела.

Двамата събеседници разказаха, че основният фокус на компанията са бутилките от минерална вода и газирани напитки, но въпреки това събират и капачките, върху които да се фокусират след време.  

Поставили сме няколко пункта в град Силистра, както на публични места, така и в училища и детски градини. 

„Срещаме голяма подкрепа на местно ниво в нашия град. Забелязвам как обединихме доста хора около нашата инициатива. Всички на драго сърце изхвърлят своите пластмасови бутилки в нашите пунктове, защото знаят, че това е бъдещето”, изтъкна Даниела.  

След като съберем бутилките, ние ги сортираме по цветове и по течността, която е била вътре в тях. Ако не е била вода, допълнително ги преминаваме. После ги подаваме на машината, с която правим филамент за 3D принтери, обясни технологичния процес Владислав.

Най-често поръчваните продукти, които хората искат да им направим от остатъчната пластмаса, са елементи за декора - например органайзери за бюро, лампиони, свещници и най-различни декоративни елементи, като в бъдеще сме решили да се насочим и към интериорния дизайн и архитектурата.

В момента проучваме пазарите и търсим инвестиции за подходящо оборудване, като нашата основна цел не е изграждането на огромен индустриален завод, а по- скоро създаване на по-малка самостоятелна поточна линия. Досега сме инвестирали около 60,000 лв, а инвестицията, която ни е необходима, за да разширим бизнеса ни, е около 20,000 лв, с което ще закупим още една машина, което значително ще увеличи количеството усвоена пластмаса, споделиха събеседниците.

Хората в България не са свикнали да събират разделно и едно от най-големите предизвикателства пред нас е да ги научим - без значение в какъв контейнер изхвърлят своите пластмасови бутилки, да ги смачкват и по възможност да отделят етикета.

„Това е доста важно правило и улеснява нашата работа”. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Made in Green” гледайте тук.