Hertz променя мудния сектор за коли под наем със 100 000 автомобила на Tesla

Това е най-голямата покупка някога за електромобили и представлява около 4,2 милиарда долара приходи за Tesla Inc

17:16 | 25 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Hertz Global Holdings Inc., едва четири месеца след като избегна несъстоятелност, направи поръчка за 100 000 автомобила на Tesla в първата стъпка от амбициозния си план за електрифициране на своя автопарк от коли под наем, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Това е най-голямата покупка някога за електрически превозни средства и представлява около 4,2 милиарда долара приходи за Tesla Inc. Докато компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват големи отстъпки от производителите, размерът на поръчката предполага, че Hertz плаща близо до пазарните цени.

Автомобилите ще бъдат доставени през следващите 14 месеца, а седаните Model 3 на Tesla ще бъдат достъпни за наемане в САЩ и части от Европа от началото на ноември. Hertz също така изгражда своя собствена инфраструктура за зареждане.

Планът за електрификация, който в крайна сметка ще обхване почти всички половин милион коли и камиони на Hertz по целия свят, е първата голяма инициатива на компанията, откакто излезе от фалита през юни. 

Акциите на Tesla се повишиха с 4,3% при предварителната търговия в Ню Йорк, достигайки 953 долара, продължавайки стремежа на автомобилния производител към оценка от 1 трилион долара. 

tesla 25.10

Като резервива толкова голяма част от производството на Tesla - поръчката е еквивалентна на около 1/10 от това, което компанията може да произведе за една година в момента - Hertz може да възпре конкурентите от копиране на стратегията. Hertz също така нарушава традицията, като плаща пълна цена за добре обзаведени автомобили, а не за типичния базов модел.

През 2020 г. General Motors Co. беше най-големият доставчик на автомобили и камиони за Hertz, следвана от Nissan Motor Co. и Ford Motor Co.

Планът за електрификация, който в крайна сметка ще обхване почти всички половин милион автомобила и камиона на Hertz в цял свят, е най-голямата инициатива на компанията, откакто излезе от фалит през юни. Тя сигнализира, че новите собственици на Hertz – Knighthead Capital Management и Certares Management, са решени да разтърсят индустрията, доминирана от няколко големи играчи, които обикновено се променят бавно.