Китай ще е строител на световния мир, обяви Си Дзинпин

В края на миналата седмица Джо Байдън обяви, че САЩ биха защитили Тайван в случай на атака от Китай

12:45 | 25 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

Китай винаги ще спазва световния мир и международните правила - това е обявил президентът Си Дзинпин в реч по повод 50-годишнината от приемането на страната в ООН, съобщава Reuters. Той е направил изказване, след като в петък президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че държавата би защитила Тайван в случай на атака от Китай. 

Отношенията между Китай и Тайван са изключително изострени, след като през миналия месец на няколко пъти китайски самолети навлязоха в тайванското въздушно пространство. През 1971 г. Организацията на обединените нации гласува за признаване на Китайската народна република за единствен представител на Китай, като от организацията е изключен Тайван. 

„Китай решително се противопоставя на всички форми на хегемония и политика на власт, унилатерализъм и протекционизъм“,  е казал Си Дзинпин, като е призовал за по-голямо глобално сътрудничество по въпроси като регионални конфликти, тероризъм, изменение на климата, киберсигурност и биосигурност.

Си е казал и че са необходими реформи в глобалното управление, както и че международните правила трябва да се определят от всички 193 членки на ООН, вместо от "определени държави или групировки на държави". Той също така е подчертал, че всички страни винаги трябва да спазват международните правила, а не само когато правилата ги устройват.