Инвеститорите са излезли на лов за латиноамерикански еднорози

Финансирането за стартъпи от Латинска Америка нараства със 174% в периода януари-септември

16:32 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Себастиан Канович съосновaва латиноамериканската компания за дигитални плащания dLocal в Монтевидео през 2016 г., той среща редица трудности да накара световните търговци на дребно да го приемат сериозно.

„Минахме през много „не“, преди да получим първото „да“, разказва той пред "Ройтерс". "Не само бяхме от Латинска Америка, а и от Уругвай, която не е известна с технологиите си."

Пет години по-късно това е друга история.

dLocal излезе на борсата Nasdaq в Ню Йорк през юни и сега е на стойност 16 милиарда долара, благодарение на партньорства с компании като Amazon и Uber в 30 страни. Други латиноамерикански технологични фирми вече се възползват от растящия интерес.

През първите девет месеца на 2021 г. латиноамериканските стартиращи компании от бразилския онлайн кредитор Nubank дп колумбийската фирма за доставки Rappi събраха 14,8 млрд. долара нови средства, което е скок от 174% от миналата година, показват данни на CBInsights.

Бумът на стартъпите от региона привлече окото на някои от най-големите имена в частния капитал и рисков капитал като SoftBank Group Corp, General Atlantic и Sequoia Capital. Сега банките на Уолстрийт се стремят да се включат в златната треска, като приемат повече латиноамерикански "еднорози" в Съединените щати.

Най-малко 10 латиноамерикански технологични стартиращи компании, включително бразилската услуга за отдаване под наем на апартаменти QuintoAndar, както и мексиканският търговец на употребявани автомобили Kavak и финтех компаниите Clip и Creditas подготвят първични публични предлагания (IPO) за следващата година, казаха за "Ройтерс" шестима души, запознати със сделките.

Всички източници поискаха анонимност, тъй като дискусиите за планираните обяви са поверителни.

Kavak, QuintoAndar и Clip отказаха коментар. Creditas заяви, че не може да сподели информация за IPO към момента.

Nubank, в която Berkshire Hathaway Inc на Уорън Бъфет е инвеститор, се стреми към оценка над 55 милиарда долара в IPO в САЩ през следващата година, за да стане най-ценната финансова институция в региона, съобщи "Ройтерс" през август.

Глобални стремежи

Възходът на латиноамериканските еднорози - частни фирми на стойност най-малко 1 милиард долара - се движи от невъобразим интернет бум, който само се ускори от блокадите покрай пандемията, тъй като все повече потребители преминават онлайн, казват банкери и адвокати по сделки.

„Компаниите в региона нараснаха през последните пет години и сега смятаме, че вероятно ще има между две и три IPO от "ЛатАм" (съкращение от Латинска Америка - бел.ред.) технологични компании на тримесечие до следващата година“, каза Родриго Малдонадо, изпълнителен директор на Morgan Stanley в Бразилия.

Докато Латинска Америка все още изостава от Азия, Европа и Съединените щати по отношение на обема на технологични стартиращи фирми, широкото и нарастващо използване на смартфони, безжични мрежи и карти за плащания създаде готовност за търсене на нови цифрови услуги.

Технологично умелите потребители в региона възприемат все повече неща като дигиталните портфейли и дори започват да правят виртуални срещи с личните си лекари чрез приложения за смартфони.

Ето защо рисковите капиталисти все още преследват технологични еднорози в Латинска Америка, а някои по-утвърдени стартиращи фирми продължават с плановете за IPO в САЩ, въпреки неотдавнашната разпродажба на пазара, която удари технологичните акции.

"Ако погледнете настоящите перспективи пред Латинска Америка, е доста невероятно какво може да дойде от региона - не само от Бразилия, но и от страни като Мексико, Колумбия и Перу", каза Алекс Ибрахим, ръководител на Международните капиталови пазари в NYSE. „И редица от тези стартиращи компании с висок растеж залагат на големи глобални пазари като Съединените щати“, каза той.

Много фондови пазари в Латинска Америка са доминирани от по-традиционни компании като банки и търговци на суровини, което подтиква стартиращите фирми да търсят финансови възможности на север. Технологичните фирми представляват по-малко от 10% от бразилския еталонен индекс Ibovespa, например, докато те съставляват почти една трета от S&P 500.

Отминаха обаче дните, когато латиноамериканските стартиращи фирми се разглеждаха като по-евтина входна точка за инвеститори от американските. По-голямата част от финансирането сега е на равни начала с конкурентите от Силициевата долина, казват инвестиционни банкери и рискови капиталисти.

„Виждам очаквания за стартиращи компании в Бразилия и Мексико много подобни на тези другаде, особено ако компанията има стремежи за глобален растеж“, каза Мартин Ескобари, съпредседател на американския инвеститор General Atlantic, който има дузина стартиращи компании в Латинска Америка в портфолиото си.

Все още има предизвикателства за технологичните компании в региона, включително недостиг на софтуер инженери.

General Atlantic изчислява, че университетите в Латинска Америка обучават 40 000 разработчици на софтуер годишно, далеч под 100 000, от които се нуждае технологичният сектор годишно.

Други фактори като политическа и икономическа нестабилност също правят инвеститорите по-предпазливи, когато търсят бизнеси, които смятат, че ще бъдат устойчиви.

Регионът също има история на преминаване от бум към срив, като например през 2014 г. - 2015 г., когато редица големи инвеститори се оттеглиха след икономически спад, който обрече перспективите на няколко нововъзникнали технологични начинания.

Но инвеститорите с дълбоки джобове, като SoftBank и Sequoia, залагат, че този път е различно и се готвят за голяма печалба от някои ранни залози. Смайващите печалби от своя страна вдъхновяват ново поколение технологични основатели и инвеститори.

„Технологичните компании за първи път се появиха в региона преди около 20 години, но едва сега всички градивни елементи са налице: инфраструктура, предприемачи, рисков капитал и капиталови пазари“, каза Ескобари от General Atlantic.  

Финтех любимци

Стартъпите, фокусирани върху финансовите технологии или fintech, поглъщат голяма част от финансирането с 40% дял от общия дял през 2020 г., според LAVCA, асоциацията за частен капитал в Латинска Америка.

Много от тях продават финансови услуги на „небанкиращите“ или тези, които нямат достъп до традиционното банкиране, а бразилската Nubank, C6Bank, която е подкрепена от JPMorgan, и Creditas на SoftBank се възползваха най-много от инвеститорския интерес.

С финтех на мода, нефинансови стартиращи компании като Kavak и QuintoAndar започнаха да предлагат финансови услуги на потребителите, включително заеми за автомобили и застраховки.

Sequoia е направила само половин дузина латиноамерикански инвестиции - включително Nubank и Rappi - но Соня Хуанг, партньор във фирмата за рисков капитал, каза, че планира да подкрепя една или две компании годишно в сектори като финанси, електронна търговия, здравеопазване и образование.

„Регионът е много различен от САЩ или Европа, но има някои големи тези, които се оказаха верни в световен мащаб – като цифрово или мобилно банкиране – и те могат да бъдат приложени в региона“, каза Хуанг.

Японската SoftBank поднови залозите си за Латинска Америка с фонд от 3 милиарда долара миналия месец, по-малко от три години след стартирането на първия си регионален фонд. От 2019 г. тя е инвестирала в приблизително 50 латиноамерикански стартиращи фирми, каза Алекс Шапиро, ръководител на SoftBank за Бразилия и оперативен партньор.

"Сега капиталът е основно стока за региона."