България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи, според Франс Тимерманс

Зам.-председателят на Европейската комисия в интервю за БНР.

15:14 | 17 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg Plc
Bloomberg Plc

България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за "Зелената сделка". Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е единственият път, по който Европа може да си осигури достатъчно източници на енергия и да намали зависимостта си от вноса на природен газ.

Въглищата са енергоизточник, който има проблем на пазара и той ще се задълбочава. Това е тенденция в световен мащаб, не само в Европа. От тази гледна точка, трябва да запазите определена гъвкавост, когато определяте дата за прекратяването на индустрията, е казал той в интервю за БНР.

За него е важно, че страната ни мобилизира фондовете, за да помогне на регионите да преминат през тази промяна. Това трябва да се случи бързо, а не да го оставяте за последния момент, допълни Тимерманс във връзка с двете индикативни дати за прекратяване на въглищната индустрия у нас - 2038 и 2040 година.

Не казвам, че трябва да ускорявате процеса, а че е необходимо да имате конкретни планове, които включват помощта, която ще получите. Тя е голяма, като се има предвид Планът за възстановяване и устойчивост. Също така трябва да следите пазара, а тенденциите за въглищните добиви на него не са добри в дългосрочен план, посочи Тимерманс. 

Цялата статия четете на investor.bg