Франция обяви индустриален ренесанс за 30 милиарда евро

Мегафабрики за зелен водород, модулни ядрени реактори и малки стартъпи са в основата на плана

13:37 | 12 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция иска да бъде лидер в зеления водород до 2030 г. и да изгради нови, по-малки ядрени реактори като част от инвестиционен план от 30 милиарда евро, насочен към насърчаване на индустриалните шампиони и иновации, каза президентът Еманюел Макрон във вторник.

Говорейки шест месеца преди президентските избори, Макрон заяви, че неговата дългосрочна пътна карта, наречена „Франция 2030“, ще гарантира, че страната ще декарбонизира масово своята индустрия и ще направи индустриалното производство в ключови сфери по-близо до страната.

„Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно“, каза той пред група предприемачи и добави: „Нуждаем се от страна, която произвежда повече.“

Макрон каза, че планът ще даде ключова роля на малки стартиращи фирми в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция, заедно с утвърдени гиганти.

Посочвайки недостига на маски за лице при избухването на пандемията от COVID-19, Макрон каза, че кризата е показала, от една страна, истинска уязвимост за всички, а от друга страна, колко важни са иновациите и промишленото производство, близо до дома.

„Трябва да възстановим рамката за продуктивна независимост за Франция и Европа“, каза той.

Франция ще се стреми да построи първия нисковъглероден самолет до 2030 г., а също и да построи голям брой електрически превозни средства.

30-те милиарда евро идват в допълнение към плана за възстановяване от 100 милиарда евро, обявен миналата година, за да помогне на Франция да се справи с пандемията от коронавирус, голяма част от която отиде за насърчаване на екологичните енергийни политики.

Макрон заяви във вторник, че до 2030 г. Франция трябва да бъде лидер в производството на електроенергия без въглерод и дотогава ще построи един малък модулен реактор, както и две мегафабрики за производство на зелен водород.

„Трябва да бъдем лидер в зеления водород до 2030 г.“, каза Макрон.

Insutrial decline

Макрон каза, че Европа никога няма да има достатъчно капацитет за възобновяема енергия, за да произвежда достатъчно зелен водород за мобилност и че френските ядрени централи са основен актив за производството на зелен водород чрез електролиза.

"Франция 2030" е най-новият план в дългата история на страната за изпомпване на публични пари в очаквания индустриален ренесанс. След последната световна финансова криза тогавашният президент Никола Саркози стартира инвестиционна програма за 35 милиарда евро, която е попълвана три пъти. Макрон каза, че този план е различен, защото ще поеме по-големи рискове и няма да разчита на утвърдени индустриални фирми.

Въпреки различните усилия на последователни правителства, делът на промишлеността във втората най-голяма икономика на Европа намалява почти без прекъсване и Франция не отчита излишък в търговията със стоки от 2002 г. насам.