Европейският зелен пакт ще запази основните си цели след гласуването му в ЕП

Политическият дебат относно реформите на ЕС в областта на климата и енергетиката се следи отблизо от инвеститорите

18:05 | 22 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предложенията на Европейския съюз за укрепване на въглеродния пазар и насърчаване на екологичния преход във всичко - от автомобилите до тежката промишленост, вероятно няма да бъдат променени драстично в Европейския парламент, смята ключовият законодател Паскал Канфин.

Политическият дебат относно реформите на ЕС в областта на климата и енергетиката, насочен към привеждане на икономиката в съответствие с по-строга цел за намаляване на емисиите до 2030 г., се следи отблизо от инвеститорите.

Европейският парламент, който има право да предложи изменения в пакета от законопроекти, представен през юли, може да проведе първото си гласуване в началото на следващата година, каза председателят на комисията по околна среда Паскал Канфин.

„Очаквам много изменения. Очаквам реални промени от Парламента, но не и тотално нови предложения".

 

Пакетът включва най-голямата реформа на въглеродния пазар в ЕС до момента. Той ограничава замърсяването на хиляди производители, комунални услуги и авиокомпании. Европейската комисия предложи да се увеличава скоростта, с която всяка година се намаляват границите на емисиите. Докато законодателите вероятно ще поискат по-бързо прекратяване на безплатните разрешителни за емисии на въглероден диоксид, според Канфин потенциалните промени в основните параметри в реформата трябва да бъдат ограничени.

Въпросът с двигателите с вътрешно горене

Членовете на Европейския парламент вероятно също ще подкрепят предложението на Комисията за забрана на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., каза той. По-строгите стандарти за намаляване на емисиите за автомобилите са един от най-трудните въпроси в дебата за реформата.

„Ще има изменения за 2030 г., за 2040 г., но мисля, че и двете ще загубят и ще останем с мнозинство, подкрепящо 2035 г.“, каза Канфин.

Законопроектите в  Европейския зелен пакт изискват подкрепа от Европейския парламент и от националните правителства в Съвета на ЕС, за да бъдат одобрени. Предизвикателството за двете институции е не само тяхното съдържание, но и логистиката – предложенията се припокриват и промените в един закон може да изискват коригиране на друг, за да се избегнат несъответствия.

През декември се очаква Европейският парламент да реши дали да позволи предложенията да бъдат уредени в пакет или като отделни досиета в последователност, казва Канфин. Всеки закон има определен водещ законодател и в първата стъпка тези законодатели ще трябва да изготвят доклади, които да бъдат гласувани от съответните комисии.

„Това, което изглежда като достоверен сценарий, е гласуването да мине в комисиите през февруари-март“, каза Канфин. Това ще бъде последвано от пленарно гласуване от целия парламент, което потенциално може да се случи между март и април, каза той.