Evergrande обяви сделка за част от дълга си

Инвеститорите се успокоиха и от финансовата инжекция от Китайската народна банка

08:54 | 22 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Kитайският гигант за недвижими имоти Evergrande заяви, че е сключил сделка за изплащането на лихва по облигации, дължими в четвъртък - сумата за вътрешните облигации се оценява на 35,9 млн. долара.

Съобщението ще предложи известно облекчение на инвеститорите, загрижени за дълговата криза в компанията.

Въпреки това, най-задлъжнелият имотен предприемач в света също трябва да заплати лихви в размер на 83,5 млн. долара по чуждестранни облигаци в четвъртък.

В декларация, подадена до фондовата борса Шенжен в континентален Китай, Hengda Real Estate Group заяви, че е постигнала споразумение с притежателите на вътрешните облигации относно изплащането.

В изявлението обаче не се разкрива колко лихва ще бъде платена или кога ще бъде извършено плащането. В подаването също не се споменават офшорната облигация.

Съгласно споразуменията с инвеститорите, компанията има 30-дневен гратисен период, преди пропуснатото плащане по офшорната облигация да стане неизпълнение.

Проблемите на фирмата предизвикаха вълни на световните пазари поради опасения, че компанията е на път да се срине.

Evergrande има общо дългове за над 300 млрд. долара.

В понеделник Evergrande също е пропуснала лихвени плащания към поне двама от най-големите си кредитори.

chinese stocks

Някои анализатори предупреждават, че провалът на такъв голям и силно задлъжнял предприемач може да има голямо въздействие върху китайската икономика, която потенциално може да се разпространи и в световната финансова система.

Индексът CSI 300 навакса загубите от 1,9% при откриването на търговията, след като съобщението на Evergrande.

Инжекция на краткосрочни парични средства от Китайската народна банка (PBOC) даде подкрепа на крехките настроения, подпомагайки стабилните рискови активи извън втората по големина икономика в света. Банката инжектира 120 милиарда юана в банковата система чрез споразумения за обратно изкупуване, надхвърлящи 30 милиарда юана падежи в сряда.

„Мисля, че може да видим временно отлагане на някои изплащания, които помагат да се осигури по-добра от очакваното ситуация, отколкото мнозина биха очаквали“, каза Джун Ронг Йеап, пазарен стратег в IG Asia Pte., пред Bloobmerg. „Това също идва заедно с известно вливане на краткосрочни средства от PBOC, което предполага, че те следят внимателно ситуацията и са готови да се намесят, ако икономиката е изложена на риск.“

Американските фючърси на акции обърнаха ранните загуби, за да постигнат по-високи стойности при търговията в Азия, докато йената - традиционно убежище за инвеститорите - се оттегли. Китайските държавни облигации се повишиха, като доходността по 10-годишните ДКЦ достигна най-ниската си стойност от около две седмици.

Все пак анализаторите бяха разтревожени от липсата от подробности, след като звеното на Evergrande не посочи колко лихва ще плати или кога. Някои спекулираха, че компанията е сключила сделка с притежателите на облигации, за да отложи плащането на лихви, без да се налага да обозначава хода като неизпълнение. 

Глобалните инвеститори тази седмица бяха в очакване на реакцията на китайските търговци на опасенията относно най-големия азиатски емитент на нежелани облигации и на репресиите срещу сектора на недвижимите имоти в страната. Около 6,7 милиарда долара бяха заличени от стойността на четирите най-големи имотни гиганта в Хонконг в понеделник на фона на разпродажбата на рискови активи в световен мащаб, която удари дори акции с по-малко осезаеми връзки с Китай.

risk relief

Инвеститорите също наблюдават отблизо как Пекин планира да се справи със ситуацията. China Business News, собственост на държавната Shanghai Media Group, призова властите да контролират рисковете в сектора на имотите и да създадат „пожарна стена“ между индустрията и финансовата система, в редакционна статия във вторник.

Evergrande има активи в размер на около 2 трилиона юана (309 милиарда долара) - еквивалент на 2% от брутния вътрешен продукт на Китай, според изчисленията на Goldman Sachs Group Inc.

Новината за изплащането „ще бъде полезна и се надяваме да потисне някои от неизбежните нестабилности и недостатъци след почивката“, каза Гари Дюган, главен изпълнителен директор в Global CIO Office. „За да се възстанови доверието, ще е необходимо пазарът да види широките планове за преструктуриране на Evergrande.“