Икономиката на Китай отслабва заради Делта варианта и предпазливите потребители

През август китайската икономика беше ударена от по-строгите пандемични мерки и строгите ограничения на собствеността

11:30 | 15 септември 2021
Обновен: 11:31 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През август китайската икономика беше ударена от по-строгите пандемични мерки и строгите ограничения на собствеността, което увеличи притесненията за глобалното възстановяване, докато много страни все още се борят да овладеят варианта Делта, пише Bloomberg.

Ръстът на продажбите на дребно се забави до 2.5% спрямо предходната година. Това е много по-ниско от прогнозата за ръст от 7% в проучване на икономисти на Bloomberg, след като по време на лятната си почивка потребителите намалиха своите разходите. Инвестициите в строителството се свиха с 3.2% през осемте месеца на годината, което е отражение на постоянното затягане от страна на правителството на ограниченията за собственост, като част от кампания срещу финансовия риск.

Забавеният растеж на Китай подчертава как разпространението на варианта Делта е предизвикателство за възстановяване на икономиката навсякъде по света. Забавянето на строителството, което през август доведе производството на стомана в Китай до 17-месечно дъно, отеква в световната икономика, поради по-ниското търсене на стоки като желязна руда от Китай.

„Досега пазарите значително подценяваха мащаба на забавяне на растежа през втората половина на годината“, каза Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc в Хонконг. Властите ще се придържат към подхода си за „краткосрочни загуби, за да търсят дългосрочни печалби“. Вероятно няма да отменят ограниченията за собствеността, смята анализаторът.

Китай въведе нови строги ограничения за пътуване, за да потуши огнището на варианта Делта от края на юли, което доведе до спад в продажбите на ресторанти и кетъринг с 4,5% в сравнение с миналата година, след като нараснаха с 14,3% през предходния месец. Въпреки че Китай бързо овладя огнището, този месец в юната част на страната се появи ново огнище, което предполага, че потребителите ще продължат да бъдат предпазливи.

Фючърсите върху китайските 10-годишни държавни облигации се повишиха за първи път от три дни, след като слабите данни съживиха очакванията за разхлабване на политиката.

Китайското правителство се въздържа от широки стимули за подкрепа на икономиката, вместо това властите увеличават целевите програми за по-малкия бизнес и обещават фискална подкрепа чрез използването на местни държавни облигации. В сряда Китайската народна банка запази своя премерен политически подход, като разсрочи своите средносрочни заеми, вместо да инжектира повече ликвидност. Много икономисти очакват Китайската централна банка да намали отново коефициента на задължителните резерви за банките през следващите месеци след като изненадващо го намали през юли.

Какво смятат икономистите от Bloomberg

Данните значително засилват възможността централната банка и правителството да засилят политическата подкрепа. Нарастващото разминаване между търсенето и предлагането на икономиката става все по-видимо. Смятаме, че то може да става все по-голямо, казва Чан Шу, главен икономист за Азия.

В изявление на NBS се казва, че въпреки че икономиката продължава да се възстановява през август, „международната среда е сложна и мрачна, а въздействието от вътрешните огнища на вируси и природни бедствия, като например наводнения, влияят на икономиката“. 

Въпреки че през септември потреблението би трябвало да се възстанови, „икономиката се очаква да продължи спада си през следващите няколко месеца, каза Лари Ху, ръководител на икономиката на Китай в Macquarie Securities Ltd. в Хонконг.

„Политиката трябва да облекчи маржа чрез по-бързо издаване на държавни облигации и по-голяма квота за заеми, но все още е твърде рано за тях да отслабят контрола върху собствеността и местните държавни облигации.“

Ограниченията върху собствеността

През последните месеци Пекин затяга достъпа до финансиране за строителни предприемачи и намалява темповете на ипотечно кредитиране на купувачи на жилища, тъй като се опитва да предотврати натрупването на финансови рискове и да намали икономическата си зависимост от собствеността. Забавя се ръстът на инвестиции в имоти, като през август продажбите на жилища намаляха.

Китай и

В същото време глобалното търсене остава силно, и подкрепя големия индустриален сектор на Китай въпреки проблемите със забавянето на пристанищата и високите транспортни разходи. През август Китай публикува рекордни месечни стойности на износа, тъй като американските и европейските купувачи увеличиха поръчките си преди празничния сезон.

Съществуват обаче рискове за производителите от нарастващите разходи и продължаващия недостиг на компютърни чипове, което вреди особено много на автомобилната индустрия. Пекин също се опитва да ограничи растежа на тежката промишленост, като част от стремежа за намаляване на емисиите.

„Възстановяването може да бъде забавено допълнително заради новите огнища на Covid“, казва Брус Панг, ръководител на макро и стратегическите изследвания в China Renaissance Securities Hong Kong. "Необходима е комбинация от целенасочено затягане и облекчаване."