Хората напускат Хонконг, а инвеститорите - не

Минимален спад в населението на града говори за вълна на емиграция, но Китай смята да замени талантите с такива от континента

19:00 | 1 август 2021
Обновен: 19:03 | 1 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Хората напускат Хонконг, а инвеститорите - не

Китай ефективно потуши продемократичното движение в  Хонконг през последната година, поставяйки под въпрос гражданските свободи и върховенството на закона, които помогнаха на града да стане международен финансов център, пише Bloomberg.  И въпреки че правителството на САЩ предупреждава бизнеса за рисковете - и много активисти и други хора в бившата британска колония се стремят да емигрират - признаците на оттегляне на инвеститорите са потрудни за намиране. За много световни фирми Хонконг все още е главният вход към доходоносния континентален китайски пазар. Докога може да продължи това разминаване между бизнеса и политиката е открит въпрос.

Какво правят банките?

Глобалните финансови институции отбелязаха планове за наемане на персонал в града, за да завладеят по-голяма част от бизнеса в района на Големия залив - регион, който включва мегаполисите Шенжен и Гуанджоу. Citigroup Inc. например планира да се оттегли от 13 пазара в Азия и Европа, но не и в Хонконг, където ще създаде регионален център за управление на богатствто и ще наеме стотици нови мениджъри връзки с клиенти и частни банкери. Заетостта във финансовия и застрахователния сектор в Хонконг нарасна през 2020 г., докато BlackRock Inc.и Bank of America Corp. заявиха, че напрежението няма да повлияе на техните операции в града.

Какво се случва с фондовия пазар?

Хонконг беше мястото на няколко високопрофилни първоначални публични предлагания откакто Китай наложи закон за националната сигурност на Хонконг в средата на 2020 г. Това включва IPO-то за 5,4 млрд. долара на услугата за кратки видеа Kuaishou Technology, най-големото в света след Uber Technologies Inc. През 2019 г.  Акциите на борсовия оператор в Хонконг се повишиха. Най -големият приток на инвеститорски пари от 2010 г. насам доведе ликвидността във финансовата система до рекордна стойност през октомври, докато капиталът на континента също влезе с рекордни темпове чрез борсови връзки в Шанхай и Шенжен.

Каква е опасността?

Има много притеснения. Едно от ключовите предимства за инвеститорите е независимата съдебна система на Хонконг и ясната регулаторна рамка, наследство от времето под британско управление. Тези атрибути помогнаха да се засили бизнес доверието и да се уверят инвеститорите, че правните спорове ще получат очаквано развитие. Всяка ерозия на това положение ще се разглежда с тревога. Обаче трябва да отбележим факта, че законът за сигурността е довел до съдебно преследване на опозиционни политици и активисти за задушаване на несъгласието, но досега не е бил използван в големи спорове за бизнес. Въпреки това администрацията на Байдън през юли публикува предупреждение за рисковете от правене на бизнес в рамките на „новия правен пейзаж на Хонконг“, като се позовава на опасения, включително за поверителността на данните и достъпа до критична бизнес информация. Също така в сянката на конфликта между САЩ и Китай на много нива, скоро предстои приемането  закон, според който компаниите, работещи в Хонконг, които се съобразяват с наложените от САЩ санкции, могат да бъдат преследвани от местното правосъдие.  Сред възможностите са конфискация на активи или скъпи съдебни дела в местните съдилища. Подобен ход може да постави мултинационалните компании между в деликатна позиция

Напускат ли хората Хонконг?

Населението на Хонконг е спаднало с 0,6% през 2020 г., което е първият годишен спад от 18 години насам, а според неофициални данни напусканията продължават. Мнозина се насочват към Обединеното кралство, което предвиди нов начин за пребиваване и евентуално гражданство за жителите на Хонконг. Социалните медии бяха пълни със снимки на дълги линии за регистрация и напълно натоварени колички за багаж за полети до Лондон на иначе безлюдното летище. Медийните съобщения разказват за поколение, разочаровано от това как законът за сигурността промени бившата британска колония. Експатите също мислят да се преместят. Повече от 40% от участвалите в проучване през май на Американската търговска камара в Хонконг, заявяват че биха могли да напуснат на фона на опасения относно закона за сигурността, както и правителствените действия срещу пандемията Covid-19, включително забраните за полети и продължителните задължителни карантини. Представителите на Хонконг отхвърлиха предположенията за изтичане на мозъци, като заявиха, че таланти от други части на Китай чакат да заемат мястото и работата на хората, които напускат.

Какво би могло да влоши ситуацията?

Може би ако Китай въведе мерки, засягащи начина, по който хората живеят и работят. Правителството е използвало закона за сигурност за да задуши несъгласието, но не е наложило строгите интернет ограничения или валутния контрол, които съществуват в континентален Китай. Това означава, че всеки от обикновените граждани до богатите банкери има достъп до глобални новинарски сайтове, социални медии и има възможност да премества парите си навсякъде. Хонконгският долар, обвързан с щатския, помогна да се гарантира, че местната валута е свободно конвертируема, за разлика от китайския юан. И макар Китай по принцип да не е фокусиран върху финансовия сектор, съществува риск от регулаторен шок, тъй като държавата се стреми да овладее собствените си технологични гиганти, ходове, които все още могат да пренесат полето на действие и в Хонконг.