Pfizer Inc. и Moderna Inc. вдигнаха цените на ваксините си срещу ковид за ЕС

Европейският съюз е поръчал 2,1 милиарда дози до 2023 г.

18:01 | 1 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Pfizer Inc. и Moderna Inc. повишиха цените на своите ваксини срещу Covid-19 в последните договори за доставка с Европейския съюз, съобщи Financial Times.

Промяната в ценообразуването идва докато блокът се занимава с проблеми с доставките и недоверието към ваксинациите. Условията на сделките - сключени тази година и обхващащи до 2,1 милиарда дози до 2023 г. - бяха предоговорени, след като данните от клиничните изпитвания от фаза 3 показаха, че ваксините на двете компании са по-ефективни от някои съперници, се казва в статията.

Новата цена за доза на Pfizer е 19,50 евро спрямо 15,50 евро преди, съобщи вестникът, позовавайки се на части от договори, които журналистите му са виждали. Дозата на Moderna се увеличава до 25,50 долара.

Успешният ход се отразява и на пазарното представяне на компаниите. Moderna Inc. се присъедини към S&P 500 преди десетина дни като най-високоефективната акция на индекса тази година - и то с разлика.

Този ход завърши превръщането на производителя на лекарства от биотехнологична компания в ранен етап на развитие в дистрибутор на ваксини, доставящ ваксинации срещу ковид по целия свят. Ръстът на дяловете на компанията до 2021 г. бе е над 180%.

Преди включването в американския бенчмарк акциите на Moderna достигнаха нови върхове, като се повишиха с повече от 30% за четири сесии.