Фаучи: Ваксините работят добре, въпреки огнищата сред напълно ваксинирани хора

Вероятността за фатален изход или тежко протичане на ковид при напълно ваксинирани остава много ниска

17:50 | 1 август 2021
Обновен: 17:50 | 1 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Фаучи: Ваксините работят добре, въпреки огнищата сред напълно ваксинирани хора

Антъни Фаучи, водещият инфекционист на САЩ, заяви че ваксините срещу Covid-19 работят изключително добре, въпреки съобщенията за скорошни огнища сред напълно ваксинирани хора.

„Вероятността да получите инфекция с тежък изход е много ниска“, каза Фаучи в „Лицето на нацията“ по CBS. „Много по-вероятно е да останете без симптоми или с минимални такива. Така че ваксината прави това, което искаме. Тя предпазва хората от разболяване."

Експерът говори след седмица, белязана от несигурност, тревога и твърдения за грешки от страна на администрацията на Байдън заради бързо ускоряващата се епидемия и Делта варианта, който я подхранва.

Инфекциите са се увеличили пет пъти в сравнение с преди месец, като щати като Флорида достигат рекордни случаи за цялата пандемия. Хоспитализациите и смъртните случаи също нарастват на национално ниво, но не толкова много, колкото през предишните пикове.

Във вторник Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отмени по-ранната си позиция и каза, че напълно ваксинираните хора трябва да се върнат към носенето на маски на закрито на места, където нарастват инфекциите.

Обратът не беше само заради нарастващото разпространение на случаите, причинени от Делта варианта сред неваксинираните. Агенцията разкри данни, които повдигнаха въпроси относно защитата, предлагана от самите ваксини, въпреки че ваксините остават изключително ефективни срещу развитие на сериозно заболявания и смърт. От 163 милиона напълно ваксинирани хора в САЩ, само 6 239 са хоспитализирани и 1 263 са починали, казва CDC.

Фаучи казва, че е изключително важно повече хора да се ваксинират, за да се спре разпространението на вируса, въпреки техните опасения.

„Разбирам, че хората чувстват, че имат индивидуалното право да вземат собствено решение и аз уважавам това“, каза той. „Но проблемът е, че ако ще бъдете част от веригата на предаване на някой друг, това засяга не само вас. Трябва да помислите, че сте член на обществото. Вие носите отговорност.“