Повече от половината шампанско няма да бъде произведено тази година

Производителите на шампанско се борят с едно от най-влажните лета

14:21 | 31 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Повече от половината шампанско няма да бъде произведено тази година

Дъждомерите са препълнени в лозята на Максим Тубар и това е лоша новина за реколтата му от шампанско.

Той казва, че неговото кътче на Франция е видяло 300 мм дъжд през последните два месеца, 10 пъти повече от това, което обикновено очаква по това време на годината.

„Гроздовите лози сега се нуждаят от слънчева светлина, те трябва да бъдат сухи“, разказва той пред "Ройтерс", докато държи стрък плесенясало грозде.

"Излишният дъжд причинява появата на мухъл, гъбички, които растат по листата и по гроздето и тази гъба влияе върху количеството грозде."

Той казва, че начинът, по който се развива климатът, ще промени установения ред на нещата в лозята на региона Шампан, където сега събира реколтата през август, а не през октомври. 

„Знаем, че за да бъдеш винопроизводител, това е да работиш с природата, знаем, че има рискове и че има години, в които всичко е наред, и години, които са по-малко наред“, казва Тубар.

„Тази година ще бъде трудна и ще остане в паметта ми, защото доколкото ние, винопроизводителите, си спомняме, никога не сме виждали толкова сериозен случай на гъбички.“

Той каза, че сланата през пролетта означава, че 30% от реколтата е била загубена, а плесента ще струва още 30%.

„Загубихме повече от половината от реколтата за няколко седмици“, казва Тубар, който е заместник-председател на лобито на индустрията за шампанско CIVC.

Колегата му производител Франк Жобер казва, че внимателното планиране му е помогнало да ограничи загубите си, но той може да направи само толкова много.

"Ние правим каквото можем, това също е отчасти късмет, не можем да поставим лозята в тунели", каза той.

Meteo France съобщи, че регионът има втория най-влажен период юни-юли от началото на записи на данни през 60-те години.

Проливен дъжд удари Западна Европа в средата на юли, причинявайки смъртоносни наводнения в Германия и Белгия и предизвиквайки загриженост относно щетите върху редица селскостопански продукти.

Тубар заяви тази седмица, че резервите от по-ранни реколти означават, че не трябва да има въздействие върху доставките на шампанско на пазара.