ЕС стартира новата си космическа програма

Тя ще обхване периода до 2027 г.

16:52 | 23 юни 2021
Обновен: 17:45 | 23 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новата космическа програми на ЕС стартира официално. Тя ще обхване периода до 2027 г. 27-те страни членки на блока ще инвестират повече в сателитна навигация, наблюдение на Земята, осведоменост за ситуацията в космоса и сигурни комуникации, наред с други дейности, съобщава BBC.

Също така се създава нов орган, наречен Агенция на ЕС за космическата програма. Тя ще има надзор над всичко, което Европейският съюз прави като блок в космическото пространство. Друг ключов напредък в новата програма е естеството на отношенията на ЕС с Европейската космическа агенция (ESA).

Двете институции са отделни образувания с национални членства, които не се припокриват напълно. Например Великобритания е в Европейската космическа агенция, но не в ЕС и следователно не в Агенцията на Европейския съюз за космическа програма.

Легалната основа на този „брак“ вече е поставена под формата на Споразумение за финансово рамково партньорство. То дефинира отговорностите и детайлизира сумата пари, която ще премине директно от ЕС към Европейската космическа агенция до 2027 г. - около 9 млрд. евро от общия космически бюджет на ЕС, който е на стойност 14,88 млрд. евро.

Финансирането от ЕС през идния период ще помогне за разработването на следващото поколение на сателитната навигационна система в Европа „Галилео“. По този начин тя ще разшири обхвата и възможностите на своя космически кораб „Коперник-Сентинел“, който наблюдава състоянието на планетата.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта необходимостта Европа да стане по-гъвкава при стартирането на новата космическа политика.

"Космосът преминава през масивна трансформация и бърза индустриализация по целия свят", каза той.

„За да запази лидерството си Европа, трябва да преосмислим начина, по който в Европа действаме в космоса. Трябва да определим амбициозна космическа програма за бъдещето: Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-рискови“.

Притеснението е, че Европа изостава от САЩ и Китай, които се превръщат в лидери в космическото пространство с техните амбициозни програми.