Продажбите на автомобили в Китай може да се повишат по-бързо от очакваното

Пекин иска да осигури стабилно бъдеще на автомобилния сектор

12:17 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилните производители в Китай може да се възстановят по-бързо от очакваното тази година на фона на мерките на правителството за стабилизиране на търсенето на автомобили, според голяма индустриална група, пише Bloomberg.

Продажбите на превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света тази година могат да нараснат с 6.5% от 2020 г., което е по-голямо от 4%-то увеличение, прогнозирано през януари, каза Сю Хайдун, заместник главен инженер в Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). Официална ревизия на целта за продажби на превозни средства за 2021 г. ще бъде публикувана през юли, каза Сю в Шанхай в събота.

Китайското правителство заяви, че ще работи за насърчаване на "постоянното увеличаване" на разходите за автомобили през тази година, сигнал че Пекин иска да осигури стабилно бъдеще на автомобилния сектор. Общите продажби на превозни средства се очаква да нараснат тази година за първи път от 2017 г., заяви CAAM по-рано.

Продажбите на нови енергийни превозни средства могат да нараснат с 46% до над 2 милиона бройки тази година, изчисли Сю, добавяйки, че дяловете на електромобилите могат да достигнат 20% до 25% от общите продажби на автомобили до 2025 г. Премиерът Ли Къцян каза пред Националния народен конгрес през март, че ще бъдат изградени и повече паркинги, електрозарядни станции и съоръжения за смяна на батерии, а системите за рециклиране на батерии ще се развиват по-бързо.

Продажбите на пътнически превозни средства може да отбележат ръст от 10% тази година, каза Сю.