Путин даде предизборен тласък на управляващата партия с обещания за харчене

Путин помогна за създаването на партия „Единна Русия“ преди 20 години, но никога не е бил член

10:32 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
През май инфлацията в страната скочи до най-високи нива от 2016 г. насам. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
През май инфлацията в страната скочи до най-високи нива от 2016 г. насам. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът Владимир Путин се опита в събота да даде предизборен тласък на управляващата партия в Русия, като обеща да похарчи големи средства за инфраструктура, образование и здравеопазване.

68-годишният Путин също обяви, че ключовите му съюзници - министрите на отбраната и външните работи - ще проведат кампанията на управляващата партия "Единна Русия" за парламентарните избори през септември, предаде "Ройтерс".

На Алексей Навални, най-видният вътрешен критик на Путин, който в момента е в затвора, и неговите съюзници, е забранено да участват на изборите, след като бяха обявени за „екстремисти“.

По време на партийния конгрес Путин похвали "Единна Русия" за нейната "способност да се обновява и постоянно да се развива".

С намаляването на реалните заплати и нарастването на инфлацията рейтингът на партията е на многогодишно дъно, сочи анкета на независимия център по социология Levada Center. То показва, че само 27% от руснаците подкрепят партията през март, спрямо 31% през август.

Путин предложи министърът на отбраната Сергей Шойгу и топ дипломатът Сергей Лавров да оглавят списъка с партийни кандидати на изборите.

"Сигурен съм, че "Единна Русия" си поставя най-високата летва, която трябва да потвърди лидерската позиция и да спечели победа на изборите", каза той.

Путин не спомена Дмитрий Медведев, лидер на партията и бивш президент и премиер, сред най-добрите кандидати. Анкети показват, че Медведев има нисък рейтинг на популярност.

Андрей Колесников, старши сътрудник в Московския център "Карнеги", каза, че Лавров и Шойгу са най-популярните министри.

"Достатъчно е да покажем тези двама момчета на населението и очевидно е, че това е партията на Путин", каза той.

Путин предложи да се удължи програмата за инфраструктурни заеми до 2026 г. и програма за възстановяване от пандемията от 100 милиарда рубли (1.4 млрд. долара).

"Благосъстоянието на хората е от най-висока стойност", каза той.

Той също така обеща повече средства за строителство на пътища и повтори подкрепата си за забрана за износ на някои видове дървен материал от 1 януари 2022 г.

Путин помогна за създаването на партия „Единна Русия“ преди 20 години, но никога не е бил член.