Газът е толкова оскъден в Европа, че въглищата се завръщат

17:13 | 15 юни 2021
Обновен: 11:06 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резервите на Европа от природен газ са толкова намалели, че континентът, който обикновено се разглежда като лидер в глобалната борба срещу вредните емисии, се насочва към въглищата, за да отговори на търсенето на електроенергия, което се връща на предпандемичните нива, пише Bloomberg.

Употребата на въглища на континента е скочила с 10% до 15% тази година, след като по-студената и по-дългата от обичайното зима е изпразнила харанилищата за газ, заяви Анди Сомер, ръководител на екипа по фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions AG. 

С отвярането на икономиките и завръщането в офиса, страни като Германия, Холандия и Полша се обърнаха към въглищата.

Европа отдавна е в челните редици на битката за намаляване на глобалното затопляне. Континентът разполага с най-големия пазар на въглерод в света и налага големи такси на комуналните услуги, производителите на стомана и цимент за замърсяване на околната среда. Но дори и при рекордни цени на въглерода тази година, ниските запаси от газ означават, че горенето на въглища отново стана по-широко разпространено.

„Търсенето на енергия е доста силно в Европа и ние видяхме възстановяване от пандемията“, каза Сомер в интервю. „Запасите от газ са толкова ниски, че Европа не може да си позволи допълнително производство на енергия с горивото.“

Завръщането на въглищата е неуспех за Европа преди преговорите за климата в Глазгоу по-късно тази година. Лидерите на най-големите световни икономики не успяха да определят категорична дата за прекратяване на изгарянето на въглища на срещата на Г-7 през уикенда в Корнуол, Великобритания. 

Ежедневно количество


Студената зима по-рано тази година увеличи нуждата от отопление в момент, когато товарите с втечнен природен газ отиваха към Азия. Русия също така изпрати по-малко газ за континента през Украйна в очаквана на пускането на "Северен поток 2" с Германия по-късно тази година. 

Всичко това означава, че европейските запаси в момента са с 25% под средното за последните пет години, а бенчмаркът на холандския газ е нараснал с над 50% тази година. В момента фючърсите се търгуват близо до най-високото си ниво за това време на годината от 2008 г. насам.

„Хората смятаха, че Русия ще резервира повече капацитет през Украйна, но това просто не се случи“, каза Тревор Сикорски, анализатор в Energy Aspects в Лондон. „Пазарът е супер стегнат заради употребата на по-малко газ за електроенергия."

Търсенето на електроенергия, което се срина по време на пандемията, сега се завръща. Употребата в страни, включително Германия, Испания и Чехия, е над средната за пет години, докато търсенето е ниско в Италия и Франция, заяви Morgan Stanley в доклад в понеделник.

Запаси от

Тъй като доставките на газ вече са оскъдни заради намалените доставки от Норвегия, комуналните услуги се насочиха към въглищата. Докато цената на въглеродните емисии е близо до рекорд, мнозина са закупили квоти години по-рано, което означава, че изгарянето на въглища все още може да бъде изгодно.

Генераторите с „високоефективни" нови централи вероятно ще успеят да произвеждат енергия от въглища до 2023 г., дори при високи цени на въглерода, каза Сомер от Axpo.