Goldman: "Tвърде голям, за да се провали" може вече да не работи в Китай

От края на 2019 г. се забелязва забележимо увеличение на фалитите на китайските държавни предприятия

12:11 | 14 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Размерът и видът на фалитите в Китай в последно време показват, че идеята „твърде голям, за да се провали“ може вече да не се отнася за кредитополучателите в страната, според Goldman Sachs Group Inc, пише Investor.bg


От края на 2019 г. се забелязва забележимо увеличение на фалитите на китайските държавни предприятия и някои от кредитополучателите, които не са успели да изплатят дълг наскоро, като China Fortune Land Development Co., са имали големи количества неизплатени облигации, по данни на анализатори.

„Дори и за големите корпорации или за свързаните с държавата предприятия политиците са много по-малко склонни да удължат подкрепата“, пишат анализаторите на Goldman Sachs, според които сега шансовете за цялостни спасителни програми са много по-малки.

Притесненията за финансовото здраве на подкрепения от държавата мениджър на лоши дългове China Huarong Asset Management Co. са обхванали азиатския пазар на доларови облигации от април, след като отказът да публикува финансови резултати разпали спекулации за възможно преструктуриране на дълга.

Но макар справянето с някои скорошни случаи в Китай да е сигнал за отслабващата подкрепа на правителството за кредитополучателите, това не означава, че няма държавна подкрепа, уточняват от Goldman.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg