Forbes: Байдън прави САЩ зависими от Русия

Това се дължи на отказа на Байдън да се построи тръбопровода Keystone XL

13:31 | 12 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отказът на американския президент Джо Байдън да построи тръбопровода Keystone XL ще има негативни последици за американските рафинерии, пише Ариел Коен, анализатор по енергетика и национална сигурност, за списание Forbes.

По-рано тази седмица канадската компания TC Energy съобщи за прекратяването на този проект, който трябваше да премине през територията на Канада и САЩ.

Според Forbes, сега рафинериите на американски компании ще зависят от вноса на тежък петрол от страни, които са по-малко приятелски настроени към Вашингтон, като Русия, Венецуела и Саудитска Арабия.

В материала се отбелязва, че с решението си Байдън е повишил вътрешните цени на енергията, а също така е засилил разногласията между САЩ и Канада, тъй като прекратяването на строителството на тръбопровода ще доведе до финансови затруднения за данъкоплатците в провинция Албърта, най-големият петролен производител в страната.

Проектът Keystone XL включва изграждането на нефтопровод с дължина 1900 километра и с капацитет над 800 хил. барела дневно от Албърта до рафинериите на брега на Персийския залив.

През 2015 г. президентът Барак Обама отказа да изгради тръбопровода, обявявайки, че това противоречи на националните интереси на САЩ. Но след това президентът Доналд Тръмп подписа указ за възобновяване на строителството на Keystone XL. През януари тази година Байдън отново блокира проекта.