BBC: Nissan преговаря за изграждането на гигафабрика за батерии във Великобритания

Японската компания все още не е потвърдила, но посочва ключовата роля на завода в Съндърланд

19:55 | 26 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Aвтомобилният гигант Nissan е в напреднали преговори за изграждането на огромен завод за акумулатори на електрически автомобили във Великобритания, пише BBC, позовавайки се на статия в Financial Times(FT).

Японската компания все още не е потвърдила плановете за гигафабрика, но посочи ключовата роля на завода в Съндърланд в производството на електрически превозни средства. Financial Times заяви, че Nissan иска Великобритания да бъде неговият основен електрически център извън Япония.

Правителствени изяточници потвърдиха пред Би Би Си, че е имало разговори, но подчертаха, че всички решения са далеч в бъдещето.

Също разкриха, че министрите са разговаряли с "много други компании" за увеличаване на капацитета на батериите за производство на електрически автомобили и са обещали да завършат поне една гигафабрика по време на този парламент.

Вероятно Nissan проучва възможността за държавни субсидии, за да подпомогне финансирането за изграждането на завода.

FT казва, че фабриката, която ще бъде изградена на съществуващата площадка в Съндърланд, ще произвежда 200 000 батерии годишно и ще поддържа хиляди работни места.

Очаква се продажбите на електрически автомобили да скочат през следващите няколко години, тъй като Великобритания се готви да прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г.

Мярката е част от 10-точковия план за "зелена индустриална революция", обявен от премиера Борис Джонсън през ноември миналата година.

В изявление Nissan написа: "Както стана ясно по-рано, ние ще продължим да електрифицираме нашия асортимен като част от глобалното ни пътуване към въглеродна неутралност. Понастоящем нямаме допълнителни планове за обявяване."

Миналата седмица се появиха слухове и за Tesla на Илон Мъск, който е посетил Обединеното кралство. Това предизвикаха коментари, че милиардерът търси място, където да изгради собствена гигафабрика.