Ръстът в цената на металите пречи на възстановяването на Китай

Цената на всичко необходимо за възстановяване на китайската инфраструктура нараства

11:57 | 19 май 2021
Обновен: 11:58 | 19 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай и САЩ непрекъснато се надпреварват за стоки, които да подпомогнат възстановяването на икономиките след пандемията, пише CNN Business. Това тласка цените нагоре и заплашва да отхвърли иначе изрядния план за възстановяване на Пекин.

Цената на всичко необходимо за възстановяване на китайската инфраструктура след пандемията -  от стомана и въглища до стъкло и цимент - нараства. Цената на арматурата, използвана за армиране на бетон, наскоро достигна 6 200 юана (965 долара) за тон в Шанхай. Това е ръст с 40% само за тази година, като достига нов рекорд. 

Желязната руда, която се използва за производство на стомана, достигна 1240 юана за тон (194 долара) на борсата, което е скок от 25% от началото на годината.

Термалните въглища, стъклото и алуминият достигат също  рекордни стойности в Китай. Цената на гипсокартона също расте. 

Ситуацията със стоманата стана толкова остра, че китайските лидери предупреждават за големи щети за икономиката. 

Китай беше единствената голяма икономика, която избяга от рецесията миналата година, когато удари пандемията. В същото време държавата създаде план за инфраструктурата, подкрепен от 500 милиарда долара, за да подпомогне възстановяването си от най-бавния темп на растеж от десетилетия.

Строителството е част от икономическото възстановяване и в САЩ, като е много вероятно то да се ускори скоро. През март президентът Джо Байдън предложи инфраструктурен план за около 2 трилиона долара. Вашингтон има известни предизвикателства, с които тепърва трябва да се бори, като застаряващото население, уязвимата инфраструктура и политикакоято може да доведе до спиране на плана на Байдън в Конгреса.

Китай има причини да се тревожи и за стремглаво нарастващите разходи. Индексът на цените на производител в Китай, който измерва промяната в разходите, които производителите плащат за материали, нарасна с 6,8% през април спрямо година по-рано. Въпреки че тези цифри донякъде са изкривени, предвид въздействието на пандемията през 2020 г., това все още е най-големият скок от октомври 2017 г.

„Световните цени на суровините се повишават, тъй като стимулите от големите икономики тласкат търсенето“, каза Джоу Хао, старши икономист на развиващите се пазари на Commerzbank, който добави, че „САЩ и Китай са основните движещи фактори“.

Скъпите строителни проекти вече подтикват някои китайски компании да преустановят работата си, сочат данните от последните проучвания. Анализатори предупреждават, че по-малките фирми са изправени пред въпроса дали да намалят разходите и как точно да се случи.  Много скоро могат да изберат да намалят броя на работниците.

Усилията на Китай за намаляване на въглеродните емисии също доведе до затягане на доставките на стомана, пишат анализаторите в доклад тази седмица. Китай е произвел повече от половината от световното производство на стомана през миналата година. От друга странаПекин  оказва натиск върху индустрията, тъй като иска да намали производството в преследване на целта си - да стане въглеродно неутрален до 2060 г.

Агресивна търговска битка между Китай и Австралия също може да увеличи цените. 

Залогът е голям. Китай трябва да расте с около 5% всяка година през следващото десетилетие, за да може да постигне целта на президента Си Дзинпин да удвои БВП до 2035 г.

Правителството изрази амбиция за ръст от 6% или повече през тази година. Също, има план за добавяне на 11 милиона нови работни места.