Бруно льо Мер: Франция отпуска на Судан 1,5 млрд. долара за изплащане на дълга му към МВФ

Премиерът на Судан настоява за възстановяване и реформиране на икономиката

15:43 | 17 май 2021
Обновен: 15:59 | 17 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция ще отпусне на Судан 1,5 млрд. долара, за да помогне на африканската държава да изплати огромния си дълг към Международния валутен фонд в момент, в който държавата излиза от десетилетия на авторитарно управление, заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер, съобщават от БГНЕС.

"Президентът Макрон ще потвърди по-късно днес, че Франция ще предостави заем от 1,5 млрд. долара, за да изчисти просрочените задължения на Судан към МВФ", заяви Льо Мер при откриването на международна конференция, целяща да помогне на Судан в прехода му към демократично управление.

Премиерът на Судан Абдала Хамдок присъства на конференцията в Париж, търсейки помощ за изплащане на външния дълг от 60 млрд. долара и също така надявайки се да осигури инвестиционни сделки. Хамдок настоява за възстановяване и реформиране на икономика и за прекратяване на международната изолация на Судан под управлението на Омар ал Башир, от чийто три десетилетия управление бяха белязани от икономически затруднения и международни санкции.

„Повторното изграждане на атрактивен и устойчив пазар отнема време, но днес се надявам да убедим частните инвеститори, че основите на бизнеса са напълно налице“, каза Льо Мер.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон ще се присъедини към Хамдок и други африкански лидери за икономическа среща на върха на континента.