Ръководителят на Maersk: Няма реален риск от инфлация за икономиката

Глобалната икономика ще има много силен темп на растеж през тази година, прогнозира Сорен Скоу

09:03 | 13 май 2021
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Maersk Сорен Скоу. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Maersk Сорен Скоу. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на най-голямата компания за превози в света заяви, че не вижда признаци на опасно възраждане на инфлацията, предава Bloomberg.

A.P. Moller-Maersk транспортира около една пета от стоките в глобалната търговия, което дава на компанията възможност да проследи икономическото развитие, преди данните за него да са публикувани като част от официалната статистика.

Главният изпълнителен директор на Maersk Сорен Скоу, който коментира темата преди публикуването на данните за потребителските цени в САЩ в сряда, заяви, че е напълно убеден, че “много икономисти се опасяват от инфлацията заради инжектирането на толкова много средства” в икономиката. Въпреки че историята предполага, че подобна монетарна среда трябва да доведе до опасна инфлация, “ние не виждаме реално това”, посочи Скоу. “На глобално ниво не виждаме силен инфлационен натиск на този етап”, добави той.

Опитите да се прогнозира дали и кога инфлацията ще се възроди се превърнаха в една от ключовите теми на 2021 г. на фона на рекордните фискални помощи за икономиките след годините на безпрецедентна подкрепа от централните банки. Федералният резерв на САЩ често определя ускорението на инфлацията като временно, но инвеститорите определено са разтревожени.

Ускорение на инфлацията

Потребителските цени в САЩ се повишиха през април най-много от 2009 г. насам, надвишавайки очакванията и разгорещявайки допълнително дебата за това колко дълго ще продължи инфлационният натиск.

Скоу отбеляза, че обръща внимание на факторите, които водят до изненадващо развитие при цените, както и на това дали те ще бъдат продължителни, или временни.

Борсово търгуваните стоки

“Цените на борсово търгуваните стоки се повишават леко, но не смятам, че това се дължи на инфлация, а по-скоро е свързано с увеличеното търсене”, коментира той. “Борсово търгуваните стоки поскъпват, защото производството не успява да насмогне”, добави експертът.

Според него няма признаци на ускоряваща се инфлация от пазара на труда. “Определено няма инфлационен натиск” от този ъгъл на икономиката, заяви Скоу.

По негови думи перспективите пред икономиката изглеждат много обещаващи. Ръководената от Скоу компания се възползва от увеличените цени на превозите, след като повече хора започнаха да поръчват стоки онлайн по време на пандемията.

“Глобалната икономика ще има много силен темп на растеж през тази година”, прогнозира Скоу. Той отбеляза, че Китай и Азия ще отбележат най-бърз растеж, защото се справиха относително лесно и бързо с пандемията.

За САЩ Скоу заяви, че очаква около 6% ръст, който да бъде последван от “силна” 2022 г.

“Наистина не виждам някакви признаци защо това да не продължи”, коментира той. Скоу посочи, че освен от рекордните пакети стимули на президента Джо Байдън, алериканската икономика ще продължи да се възползва от “супер конкурентния” пазар на труда.