Китайското население се е увеличило с над 5% за последните 10 години

Данните все пак показват, че демографският растеж на Китай се е забавил до най-ниското си ниво, откакто се води статистика

09:52 | 11 май 2021
Обновен: 09:55 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,38%, достигайки 1,411 млрд.. души, съобщават от Националната статистическа служба, цитирана от световните агенции.

Данните от преброяването бяха очаквани още в началото на миналия месец, но тяхното публикуване бе отложено във времето, което предизвика слухове в страната, отбелязва Франс прес..

Данните все пак показват, че демографският растеж на Китай се е забавил до най-ниското си равнище, откакто през 50-те години на XX век започва да се води официална статистика. В Китай мъжете са с около 35 млн. повече от жените - съответно 723 срещу 688 милиона.

Близо 64% от населението на Китай през 2020 г. е живеело в градовете - с над 14% повече отколкото при предишното преброяване през 2010 година.
По възрастови категории, повече от 63% са в активна възраст, близо 19% са над 60 години, а почти 18% са под 14 години.

През 1979 г. китайските власти въвеждат политика за отглеждане на едно дете в семейство с някои изключения, за да ограничат растежа на огромното население на страната. Впоследствие те започват да се притесняват, че броят на хората в трудоспособна възраст намалява прекалено бързо, възпрепятствайки усилията за създаване на просперираща икономика.

През 2015 г. Пекин официално отмени политиката на едно дете, но много двойки така или иначе не искат да имат повече заради скъпия живот там, отбелязва Асошиейтед прес. Демографи предупредиха, че Китай е изправен пред японски или южнокорейски модел - с намаляване на населението и много висок дял на възрастните хора.

Очаква се китайското население да намалее до 1,32 млрд. души през 2050 г., посочва Франс прес.