Фондовата борса може да изтрие 10% през следващите 5 месеца

Пазарът исторически не се представя добре между май и октомври

13:00 | 4 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg
Снимка: Griselda San Martin/Bloomberg

Фондовият пазар изглежда се насочва към спад през следващите пет месеца, ако историята е показателна, посочват стратези на Stifel, цитирани от Barron’s, пише Finance Yahoo.

Фондовият пазар исторически не се представя добре между май и октомври и тази година може напълно да пасне на тази тенденция. В рамките на този период индексът S&P 500 отчита среден спад от 1,7%, имайки се предвид данните от 1950 г. насам. Средно показателят расте с 5,48 процентни пункта по-малко от май до октомви, отколкото между ноември и април, посочват стратезите.

Въпреки че това са просто средни данни от десетилетия, тази година може да се окаже перфектният пример за по-голям тренд. Индексът S&P 500 се повиши с 28% между 1 ноември 2020 г. и 30 април, докато тенденцията показва среден ръст от 6,8% на показателя за този период според LPL Financial.

Действията на Федералния резерв също може да са сред причините за скорошно поевтиняване на акциите.

Експертите на Stifel отбелязват, че когато Фед прилага политики за стимулиране на икономиката и финансовите пазари, той може да създаде много горещ фондов пазар, който да е уязвим на сътресения. Например - когато централната банка на САЩ заяви, че ще намали лихвените проценти в края на 2018 г., след като ги повиши, S&P 500 нарасна с 40% преди достигнатия по време на пандемията мечи пазар през 2020 г.

Със сигурност не по-високите лихвени проценти бяха факторът, довел до срива, а по-скоро здравната криза. Въпреки това Бари Банистър, главен стратег за фондовите пазари на LPL Financial, изтъква, че “ключови моменти от улесняването на Фед водят до балони при акциите”, като отбелязва ръста на S&P 500 с 87% спрямо достигнатото дъно през 2020 г.

Мнозина на Wall Street вече очакват Фед да намали размера на програмата за изкупуването на облигации, която използва като един от инструментите за поддържане на ниски лихви, за управление на растежа и за предпазване от дефлация в трудни времена, тъй като икономическото търсене и инфлацията се възстановяват. Подобен ход може да намали цените на облигациите, увеличавайки доходността им, като така ще направи акциите по-малко привлекателни спрямо облигациите.

Късната есен и лятото не са сезони за спекулативни ръстове в цените на акциите и може да има фундаментални причини за натиск за разпродажби в близо бъдеще.