Фондът, управляващ богатството на семейство Лего: Бъдещето на офисите е неясно

Главният изпълнителен директор на фонда Kirkbi прогнозира, че ще минат няколко години пред да се разбере какъв в бил ефектът на пандемията

13:00 | 25 април 2021
Обновен: 20:03 | 25 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фондът, управляващ богатството от 20 милиарда долара на най-богатите членове на семейство Лего, заяви, че ще минат години, преди да се установи какво е въздействието на пандемията върху сектора на офис имотите, предава Bloomberg.

С пълното завръщане към предпандемичния офисен живот, което изглежда малко вероятно, инвеститорите в недвижими имоти се опитват да разберат какво ще означава това за техните портфейли.

Сорен Торуп Соренсен, главен изпълнителен директор на фонда Kirkbi на семейство Лего, сподели в интервю, че „ще минат няколко години, преди наистина да разберем“.

Повече от година след като пандемията от коронавирус удари Европа, някои от най-големите градове на Стария континент все още са далеч някогашното си процъфтяващо аз. В Лондон и други големи градове в Обединеното кралство броят на служителите, които действително работят в офиси, е приблизително една трета от предпандемичното ниво, според данни, предоставени от Metrikus. Някои проучвания дори предполагат, че персоналът е по-продуктивен, когато работи от дома и не всички работодатели задължават служителите им да се завърнат в офиса.

Kirkbi „разглежда средните часове на работа от вкъщи в различни страни и градове, за да нарисува цяла картина, която да можем да наблюдаваме“, каза Томас Лау Шлайхер, главен инвестиционен директор, по време на същото интервю.

Kirkbi е изградил портфолио от недвижими имоти на стойност 1,4 млрд. долара, състоящо се предимно от офис имоти в Лондон, Мюнхен, Хамбург и Копенхаген, както и редица швейцарски градове. Стойността на тези активи нарасна с около 3% през миналата година. Соренсен посочи, че засега е малко вероятно първокачествените активи да претърпят значителни удари върху своята оценка.

Какво казва Bloomberg Intelligence ...

„Работните практики ще бъдат много по-гъвкави в бъдеще - тъй като знаем, че дистанционната работа е ефективна - което променя изискванията за офис пространство. Очакваме по-малко струпване на служители, но повече пространство за съвместна работа и зони за временно ползване. В градовете, където пътуването до работното място е кратко като времетраене, относително приятно и екологично, като Цюрих или Франкфурт, хората вероятно ще продължат да използват офиси. В големите градове като Лондон, където пътуването до работното място вероятно отнема повече време, работодателите може да се наложи да преценят необходимостта от привличане на таланти и работата в офис“, посочи Сю Мунден, старши анализатор.

„Ако погледнем Лондон, какво ще се случи, ако хората могат работят от вкъщи 1 или 2 дни в седмицата: това ще има някои структурни ефекти“, коментира Соренсен.

„Но недвижимите имоти на атрактивни места ще продължат да имат значителна стойност, особено в среда с нисък интерес.Не можем да изключим сценария, че след определен период от време ще станем свидетели на подобни структурни ефекти, но е твърде рано сега да се стигне до заключение,“ посочи още Соренсен.