Cisco: Недостигът на полупроводници ще трае още шест месеца

По думите на главния изпълнителен директор на компанията производствeният капацитет ще се подобрява прогресивно през следващите 12-18 месеца

12:00 | 25 април 2021
Обновен: 19:14 | 25 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много фирми страдат от смущенията в производството поради недостига на полупроводници, предизвикан от пандемията на Covid и изострен от други фактори. Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс заяви пред ВВС, че недостигът ще трае още шест месеца.

"Доставчиците изграждат повече капацитет. И това ще се подобрява и подобрява през следващите 12 до 18 месеца".

Това разширяване на капацитета ще бъде от решаващо значение, тъй като напредъкът в технологиите - включително 5G, облачни изчисления, интернет на нещата (IoT) и изкуствен интелект - води до голямо увеличение на търсенето.

Чък Робинс е последният технологичен ръководител, който взима участие в дебата - и с 85% от интернет трафика, използващ системите на Cisco, неговото мнение има значение.

"В момента това е голям проблем," коментира Робинс, "защото полупроводниците се използват практически във всичко."

На пръв поглед ненаситното търсене е главната причина големият американски производител Intel да обяви план на стойност 20 млрд. долара (14,5 млрд. британски лири) за значително разширяване на производството, включително два нови завода в Аризона.

Според Дан Айвс, технически анализатор в инвестиционната фирма Wedbush Securities, настоящото „търсене вероятно е с 25% по-високо, отколкото някой е очаквал“. Въпреки че недостигът "ще бъде проблем през следващите три до шест месеца", цените на технологичните акции се представят добре, тъй като инвеститорите са фокусирани върху нарастващото дългосрочно търсене на техните продукти.

Американският президент Джо Байдън също разглежда недостига на чипове като дългосрочен проблем и използва срещата на върха на Белия дом с бизнес лидерите този месец, за да ги призове да превърнат страната в световен лидер в полупроводниковата индустрия. На фона на търговската и технологична война с Китай Белият дом посочи, че това е "основен и непосредствен приоритет".

Американската асоциация за полупроводникова индустрия, базирана в САЩ, заяви, че 75% от световния производствен капацитет е в Източна Азия. Тайванският TSMC и южнокорейският Samsung са доминиращите играчи.

Европейските политици също искат повече чипове, произведени на местно ниво -  амбиция, отчасти ръководена от опасения около желанието на Китай да обедини своята индустрия с Тайван. Поднебесната империя отчита огромен ръст на вътрешното търсене на чипове за захранване на технологии от следващо поколение, но притежава само малък дял от глобалния производствен капацитет.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър заяви пред ВВС, че не е "приятно" за сектора да има толкова много чипове, произведени в Азия.
TSMC изглежда, че възнамерява да задържи на позицията си на най-големия договорен производител в света, и ще насочи 100 млрд. долара в разширяване на капацитета през следващите три години.

Тази седмица нейният основател Морис Чан призова правителството на Тайван да подкрепя индустрията „ здраво“, аргументирайки се, че страната е в по-добра позиция да произвежда чипове, отколкото САЩ или Китай въпреки мащабни държавни субсидии, насочвани от Вашингтон и Пекин.

Недостигът на чипове беше засилен от пандемията. Първоначално много компании намалиха поръчките си за чипове, очаквайки, че търсенето ще се свие, което принуди доставчиците да намалят капацитета. Търсенето на потребителска електроника обаче нарасна по време на пандемията.

Смущенията в доставките са влошени от редица други фактори, включително пожар в полупроводникова фабрика и метеорологични проблеми. Това, съчетано с „технологична промяна в поколенията, създава безпрецедентна ситуация за индустрията“, според Пол Триоло, който ръководи геотехнологичната практика в консултантската компания Eurasia Group.

Той смята, че няма значение къде се произвеждат чипове, стига да има разнообразие при доставките. Въпреки това недостигът вероятно ще "продължи да съществува за известно време" и са необходими по-дългосрочни решения за справяне с концентрацията на производството на полупроводници, което е "проблем, предшестващ недостига".

Ето защо Чък Робинс заяви, че „това, което не искаме, е да има консолидация, където някой от рисковете, с които индустрията може да се сблъска, вероятно ще доведе до ситуацията, която се наблюдава днес, независимо дали това са рискове от бедствия, свързани с времето, дали това е единствената точка на риск от повреда, или геополитически рискове, каквито и да са те". 

"Просто се нуждаем от повече възможности за това къде се произвеждат полупроводници".

Cisco наскоро завърши придобиването на Acacia Communications за 4,5 млрд. долара, която, наред с други операции, проектира и компютърни чипове. Чък Робинс изключи сценария Cisco да я използва като алтернатива да започне да произвежда свои собствени чипове.

"Ние не сме производител на полупроводници, така че това не е основна наша компетентност. Ние смятаме, че компаниите, които играят в това пространство, са много по-добре оборудвани и работим в тясно сътрудничество с тях".

Огромните разходи за съоръжения за производство на чипове предполагат, че компаниите работят с почти пълен капацитет и ще отнеме време, за да отговорят на увеличеното търсене.

Размерът на това търсене "не е ясен", посочва Триоло. Той смята подобно на други големи доставчици на технологии, че "оборудването на Cisco разчита до голяма степен на надеждни вериги за доставки за редица полупроводници". Недостигът, коментира Триоло, е "засилен от компаниите заради поръчките на компоненти за натрупване на запаси, страхувайки се да не бъдат отново изправени пред недостиг".