Еврозоната излиза от кризата с ръст на активността в сектора на услугите

Ръстът на производството в региона продължава да е воден от Германия

12:58 | 23 април 2021
Обновен: 12:58 | 23 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Peter Boer/Bloomberg
Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Възстановяването в еврозоната набира инерция през април на фона на завръщането към растеж на сектора на услугите и експанзията на производствения сектор с рекорден темп. Междувременно ценовият натиск продължава да расте, тъй като компаниите са изправени пред безпрецедентни забавяния на доставките, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI показва, че 19-те страни в региона обръщат страницата на пандемията в началото на второто тримесечие, след като предизвиканите от Covid-19 локдауни тласнаха еврозоната към рецесия с двойно дъно.

Индексът на

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор и сектора на услугите сочи към край на кризата в еврозоната. Графика: Bloomberg 

Секторът на услугите в еврозоната отчита ръст през април за пръв път от осем месеца насам - крайъгълен камък за сектор, който беше сред най-тежко ударените от пандемията, когато много магазини, хотели и доставчици на развлечения за свободното време трябваше временно да преустановят дейност. Ръстът на производството в региона - най-силен от над две десетилетия, продължава да е воден от Германия.

Новите поръчки към двата сектора се повишават до най-високите нива от 2018 г. насам. Междувременно увереността е на най-високо ниво от началото на водене на статистика през 2012 г. насам, което кара компаниите да наемат повече служители.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите се повишава до 50,3 пункта през април от отчетените 49,6 пункта през март. Средните очаквания на икономисти бяха ниво на показателя от 49,1 пункта.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор се повишава до 63,3 пункта през април от 62,5 пункта през март. Средните очаквания на икономисти бяха ниво на показателя от 62 пункта.

Общият индекс нараства до 53,7 пункта през април спрямо отчетените 53,2 пункта през март, а очакванията бяха за ниво на показателя от 52,9 пункта.

“Икономиката на еврозоната показва окуражаваща сила”, заяви Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit. “Въпреки че секторът на услугите продължава да е тежко ударен от мерките за овладяване на пандемията, той се завръща към растеж, докато компаниите се приспособяват към живота с вируса и се подготвят за предстоящите по-добри времена. Отчита се и бум в производствения сектор”, добавя той.

Въпреки че случаите на новозаразени продължават да нарастват в блока, много компании се научиха да се справят и ускоряването на ваксинационните кампании подхранва оптимизма, че продължаващите ограничения скоро могат да бъдат отменени.

Европейската централна банка прогнозира, че икономиката ще отчете растеж през второто тримесечие, а гуверньорът ѝ Кристин Лагард изрази увереност в четвъртък, че регионът ще регистрира “твърдо възстановяване” през тази година. Тя също така се зарече, че институцията ще продължи да предоставя монетарните си стимули, за да запази финансовите условия благоприятни за компаниите и домакинствата.

Все още 1,5 милиона души повече са безработни, отколкото преди кризата, като милиони зависят от програмите на правителствата за временна помощ и е вероятно да изгубят работните си места след изтичане на мерките. Икономиката не се очаква да се възстанови изцяло до средата на 2022 г. - цяла година след тази на САЩ.

Производствените цени бяха насърчени от комбинацията от силното търсене, забавяния на доставките и най-голямия скок на вносните разходи от десетилетие.

“Потребителската инфлация може рязко да се ускори през идните месеци”, смята Уилямсън. Той добавя, че “размерът на увеличението ще зависи от силата на търсенето и ситуацията при доставките - като и двете остават високо несигурни към момента”.