Планове на Байдън сринаха цената на биткойн до под 50 хил. долара

Цената на етер отбеляза рекорд в четвъртък, но по-късно последва спадовете на пазара на крипто

10:30 | 23 април 2021
Обновен: 10:30 | 23 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Биткойн поевтинява за седма поредна сесия от осем дни, увеличавайки загубите си на фона на очакванията американският президент Джо Байдън да предложи почти двойно увеличение на данъка за заможните, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойн се понижава с 5,8% до около 48 596 долара малко след 9 часа българско време. JPMorgan и Tallbacken Capital Advisors наскоро предупредиха, че има потенциал за бъдещи спадове, след като най-голямата криптовалута отстъпи от рекордната си цена от 64 870 долара.

“Цената на биткойн се понижава под 50-дневната пълзяща средна, която подкрепяше по време на това рали”, заяви Панкадж Балани, главен изпълнителен директор на Delta Exchange. “Изглежда ще има още спадове”, добавя той.

Последните спадове

Последните спадове в цената на биткойн. Графика: Bloomberg 

Опасенията от увеличаването на данъците също натежават на криптовалутата. Американските инвеститори в дигитални активи, които поскъпват с над 70% през тази година въпреки скорошните понижения, вече се сблъскаха с ръст на данъците, ако продадат криптовалутата, след като са я притежавали в рамките на повече от година. Биткойн обаче беше сред най-силно представящите се активи през последните години - всеки, закупил токена година по-рано, се радва на ръст на цената му от почти 575%. За инвеститорите, които са купили биткойн през април 2019 г., ръстът е в размер на около 800%.

“Едно от най-големите неща, за които трябва да се притеснявате, е, че активите с най-големи ръстове ще бъдат най-изложени на разпродажби”, коментира Мат Мейли, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. “Това не означава, че хората ще продадат всичко, че ще оставят 100% от позициите си, но ако имате някой, който държи големи пари в това и последват големи увеличения на капиталовите данъци, то те ще оставят много пари на масата”, смята експертът.

Федералната данъчна служба на САЩ ускори усилията си за събиране на данъци от криптоактиви. Агенцията - която започна да изисква от потребителите на крипто да посочват трансакциите си в индивидуалните си данъчни декларации за 2019 г., попита данъкоплатците дали са “получили, продали, изпратили, разменили или придобили по друг начин някаква дигитална валута”.

Междувременно етер, който поевтиня с 10% до около 2150 долара заедно с биткойн на борсата в Хонконг по-рано днес, достигна рекордна цена от 2644 долара в рамките на търговската сесия в четвъртък. Очакват се предстоящи обновления да намалят предлагането на етер, което може да помогне за увеличаване на цената.

“Етериумът е в центъра на вниманието”, посочва Паоло Ардоино, Bitfinex. “Струва си да се отбележи неговата ключова роля в децентрализираното финансиране и дори в буйния пазар на незаменяемите токени”, добавя той.

Блокчейнът на етериум е най-активно използваният в света и привлича вниманието през последните месеци. През последната година се появи група инвеститори, залагащи основно или само на етера, посочи Grayscale Investments през декември. Това се отрази на цените: докато биткойн поскъпва със 70% през тази година, цената на етера нараства тройно.

Етер се

Етер се представя по-силно от биткойн през тази година. Графика: Bloomberg 

Анализатори на криптопазара очакват допълнителни ръстове. Константин Анисимов, изпълнителен директор на платформата за търговия с крипто CEX.IO, заяви, че ниво от три хиляди долара за етер е “по-достъпно от всякога”. Ник Спанос, съосновател на Zap.org, очаква криптовалутата да достигне тази цена до края на този месец.

Това не означава, че няма предизвикателства. Криптовалутите са волатилни и някои предупреждават за балон на пазара. Нещо повече -  Cornerstone Macro LLC заяви, че етер може да поевтинее по-рязко от биткойн.