Русия води хеви метъл дипломация спрямо Запада

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, "Светът е бизнес", 19.04.2021

21:03 | 19 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Действията на Москва спрямо Запада са част от стратегия, която британският анализатор Марк Галеоти нарича хеви метъл дипломация. Русия не прибягва до открита война, но прибягва до сплашване, до диверсии чрез премествания на въоръжени сили по границите с Украйна и НАТО. Това заяви Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада и да създаде обстановка на несигурност, като покаже, че всякакви действия срещу Русия биха срещнали твърде силен и решителен отпор".

Според Димитров Русия "опипва почвата", за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна.

"В момента въпросът е какви гаранции биха дали западните държави за териториалната цялост на Украйна и какви ответни мерки, които да предупредят Русия, че цената на последваща агресия ще бъде твърде висока, т.е. неприемливо висока".

Той отбеляза, че Украйна отдавна се стреми да стане член на НАТО, но това вероятно няма да стане скоро. 

"Западните държави, особено европейските съюзници в НАТО, не са склонни да приемат Украйна, защото се опасяват, че това може да отвори пътя за една скорошна голяма война в Европа, каквато те искат да избегнат. Другото е, че Украйна все пак загуби територии... досега не се е случвало в НАТО да бъде приета държава, която да не контролира цялата си територия".

По думите на госта Черноморския регион и Балтийския се оформят като една от двете точки на остра военна конфронтация между Русия и Алианса.

"България е на предната линия на военното противопоставяне с Русия като съюзник от НАТО. Не бива да забравяме, че България е енергийно обвързана с Русия, така че е малко двустранна българската политика".

Димитров коментира и българската следа в дипломатическия скандал между Чехия и Русия. "По време на разследването се появи името на Емилиян Гебрев. Става ясно, че има пряка връзка между взривовете в чешките оражейни складове през 2014 г. и българския оръжеен търговец", посочи Димитров. 

„Става въпрос за боеприпаси, които той е купил от Чехия и най-вероятно е смятал да изнесе в Украйна. Така се открива и мотив за интереса на Русия към тези боеприпаси“.

По думите на госта чешките власти вероятно имат сериозни доказателства за съпричасността на руските тайни служби към тези взривове, за да предприемат екстрадирането на 18 руски дипломати. „Това се случва в момент, в който Чехия преговаря да използват руската ваксина и също така в момент, в който се очакваше руската корпорация "Росатом" да даде най-добра цена в обявения търг за построяването на два нови ядрени реактора в чешката атомна централа“, обясни Димитров.

Експертът коментира и поведението на Русия спрямо опозиционера Алексей Навални, което той определи като показателно за готовността на руските власти да действат брутално. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.