ЕС ще обсъди внедряването на 5G технологиите по време на среща с Индия

Брюксел иска да установи отворени и прозрачни стандарти относно начина, по който се използват технологиите

15:57 | 19 април 2021
Обновен: 15:58 | 19 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз ще обсъди внедряването на 5G технологии и установяването на глобални стандарти за сигурност, по време на срещата на лидери с Индия следващия месец, тъй като нарастват опасенията за доминацията на китайските телекомуникационни гиганти, пише Bloomberg.

"Европа иска да работи с демократични партньори, включително Индия, за да установи отворени и прозрачни стандарти, докато страните се подготвят да преминат към новия протокол за сигурност, който трябва да бъде част от всяка 5G верига на стойността", заяви Маргрете Вестагер, вицепрезидент на  в интервю.

„Когато имаме системно съперничество, тогава трябва да се обединим, за да защитим това, което е наистина важно“, каза Вестагер.

„Начинът, по който се използват технологиите, е отражение на системата, която предпочитаме, а именно демокрацията“.

Премиерът Нарендра Моди се очаква да присъства на срещата на върха между Индия и ЕС в Португалия на 8 май, за да се срещне с лидери от 27-членния блок за дискусии по въпросите на търговията и сигурността. ЕС е най-големият търговски партньор на Индия.

Индия и много европейски държави, заедно със САЩ, се стремят да отдалечат телекомуникационната си инфраструктура от китайски компании като Huawei Technologies и ZTE на фона на опасения относно връзките им с китайското правителство.

Страни като САЩ, Великобритания, Австралия и Индия изразиха притесненията си относно големите китайски компании, участващи в изграждането на телекомуникационните мрежи. Китайските доставчици са изключени от последните телекомуникационни търгове в Индия. Докато САЩ и Япония обявиха намерението си да инвестират в 5G изследвания, Великобритания планира да изгради алианс от демокрации за по-безопасно приемане на технологията, която се очаква да стимулира растежа след пандемията, като добави 1,3 трилиона долара към глобалната икономика до 2030 г.

"Възобновен е фокусът върху изграждането на общи стандарти за осигуряване на сигурност по веригата за създаване на 5G", каза Вестагер.

"Стандартите ще включват съгласуване по технически аспекти като обхвати на радиочестотния спектър и интерфейсни технологии, които да се използват от 5G мрежите за създаване на равни условия за местни и по-малки компании".

"Това беше част от дискусиите, които водихме досега“, каза тя.

„И се надявам, че това ще бъде често срещан подход. Стандартната настройка е един от ключовете за равнопоставеност и скорост, щом се отнася до дигитализация".

"ЕС трябва да инвестира 355 млрд. долара, докато Индия ще трябва да инвестира над 70 млрд. долара, за да изгради своята 5G мрежа", смята правителството.