Китайският план за ваксинации може да повиши ръста на БВП до 9,3%

Към момента само 3,8% от населението на страната е имунизирано

13:20 | 30 март 2021
Обновен: 13:20 | 30 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Амбициозният план на Китай да ваксинира 40% от населението си до края на юни може да проправи пътя за повишаване на темпа на растеж на икономиката до 9,3% тази година, прогнозира Oxford Economics.

Доверието на бизнеса и потребителските разходи ще се подобрят, ако Китай успее да постигне целевия си процент, който според Oxford Economics ще изисква имунизиране на 10 милиона души на ден или два пъти по-голям от сегашния темп. Ако Пекин е в състояние да поддържа тази скорост и през тримесечието до септември ще успее да ваксинира 60% до 70% от населението си, предава Bloomberg.

Това би отговорило на базовия сценарий на Oxford Economics, за ръст на брутния вътрешен продукт с  8,9% до септември, който предполага, че се прилагат пет до шест милиона дози на ден, показва доклад на изследователската институция, публикуван във вторник.

Потреблението на домакинствата може да се увеличи със 7% над нивото преди Covid през 2019 г. през тази година, докато износът на туристически услуги ще се възстанови до около 50% от нивото си през 2019 г. през втората половина на годината. Вносът на туристически услуги ще се възстанови на около 70%. Фиксираните инвестиции също ще се подобрят, казаха от изследователската институция.

До момента темпът на ваксинация в Китай изостава от САЩ и европейските страни, като само 107 милиона от жителите, или 3,8% от населението на страната, е имунизирано.

При по-лош от очакваното сценарий, при който само 40% от населението ще бъдат ваксинирани до края на годината, икономическият растеж може да завърши тримесечието до септември с 0,2 процентни пункта по-ниско от базовия сценарии или на ниво от 8,7%, се казва в доклада.

„Въпреки че икономическите перспективи на Китай зависят по-малко от скоростта на разпространение на ваксините, отколкото тези на другите страни, ваксинацията има значение за пълното връщане към нормалното състояние в страната и за премахване на разликата в имунитета с други страни, което ще позволи на Китай да отвори границите си безопасно ”, пише в доклада Томи Ву, водещ икономист в Oxford Economics.