Китай налага мита от 218% върху вноса на австралийски вино

Австралия може да подаде жалба до Световната търговска организация

16:20 | 27 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: James Bugg/Bloomberg
Снимка: James Bugg/Bloomberg

Китай наложи огромни мита върху виното от Австралия за следващите пет години, ход, който заплашва да лиши винопроизводителите в страната от най-големия им пазар за износ и да ескалира търговския спор.

Митата, които варират от 116% до 218%, бяха обявени в петък и идват след разследване на китайските власти, установило случаи на "дъмпинг и пазарни щети". Те влизат в сила в неделя, информира CNN Business.

Главният изпълнителен директор на Australian Grape & Wine Тони Батаглене заяви в петък пред Bloomberg, че индустриалната група вероятно ще препоръча да се подаде жалба до Световната търговска организация.

Отношенията между Австралия и Китай започнаха да се влошават миналия април, след като премиерът Скот Морисън призова за международно разследване на произхода на коронавируса. Скоро след това Китай наложи мита върху австралийски износ включително дървен материал, говеждо и някои видове въглища.

Китайските инвестиции в Австралия са спаднали до малко над 1 милиард австралийски долара (763 милиона долара) през 2020 г., което е с 62% по-малко от предходната година, се казва в доклад, публикуван по-рано този месец от Австралийския национален университет.

Винената индустрия в Австралия е в центъра на бурята. Китайското министерство на търговията наложи временни мита до 212% върху вноса на австралийско вино през ноември след антидъмпингово разследване.

Стойността на износа на вино за Китай е спаднала до почти нула през декември, показват данни на индустриалната група Wine Australia.