Китай подписва 25-годишно споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Иран

Съюзът между Пекин и Техеран е предизвикателство за администрацията на американския президент Джо Байдън, който се опитва да обедини съюзници срещу Китай

15:21 | 27 март 2021
Обновен: 18:20 | 27 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Уан И, министър на външните работи на Китай. Снимка: Bloomberg
Уан И, министър на външните работи на Китай. Снимка: Bloomberg

Китай и Иран подписаха всеобхватна сделка, целяща да очертае хода на техните икономически, политически и търговски отношения през следващите 25 години, съобщи иранската държавна телевизия, предава Bloomberg.

Споразумението за „всеобхватно стратегическо партньорство“, подписано в Техеран в събота от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и китайския му колега Уан И, се обсъжда от  2016 г., когато президентът Си Дзинпин стана първият китайски лидер, посетил иранската столица от повече от десетилетие.

„Документът може да издигне двустранните връзки на ново стратегическо ниво“, заяви говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде в телевизионно интервю. Сделката се фокусира върху засилване на сътрудничеството между частния сектор и ролята на Ислямската република във водещата инфраструктурна и инвестиционна програма на Си - инициативата "Един пояс, един път", каза той.

Проектокопие на рамките на споразумението, което се появи в медиите миналата година, показва планове за дългосрочни доставки на ирански суров петрол за Китай, както и инвестиции в инфраструктура за петрол, газ, нефтохимия, възобновяеми източници и енергия.

Съюзът между Пекин и Техеран е предизвикателство за администрацията на американския президент Джо Байдън, който се опитва да обедини съюзници срещу Китай.

Пактът с Китай е подписан ан фона на спрените усилията за съживяване на иранското ядрено споразумение със световните сили. Администрацията на Байдън посочи, че е отворена за възстановяване на разговорите с Иран, след като предишният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката преди близо три години и отново наложи икономически санкции. САЩ и Иран обаче все още провеждали среща от началото на мандата на Байдън.   

По-тясната интеграция на Иран с Китай може да помогне за укрепване на икономиката му срещу въздействието на американските санкции, като същевременно изпрати ясен сигнал до администрацията на Байдън за намеренията на Техеран. Уан И, който пристигна в Техеран в петък, се срещна и с президента Хасан Роухани, за да обсъди ядрената сделка.

В телевизионна реч Рухани повтори виждането си за перспективата за облекчаване на ограниченията преди края на втория си и последен мандат като президент в началото на август.