Байдън ще поръча още 100 млн. дози от ваксината на Johnson & Johnson

С новата поръчка САЩ ще могат да имунизират общо 500 милиона души

17:45 | 10 март 2021
Обновен: 18:32 | 10 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън ще удвои американската поръчка за еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson - заявявайки още 100 милиона дози - като по този начин наличните запаси на животоспасяващите медикаменти в страната ще бъдат достатъчни за 500 милиона души, споделят запознати длъжностни лица, цитирани от Bloomberg.

Байдън ще обяви официално поръчката в сряда по време на събитие с изпълнителните директори на J&J и Merck & Co., които сключиха партньорство за увеличаване на производството на ваксината J&J. Преди това САЩ бяха поръчали 100 милиона дози, които според компанията ще бъдат доставени преди края на юни. J&J и федералното правителство ще финализират новата поръчка през следващите седмици, уточни запознато лице.

Поръчката е знак, че САЩ продължават да складират дози, докато циркулира обществена дискусия коя от наличните ваксини ще бъде най-подходяща за деца. Понастоящем няма разрешени ваксини при лица под 16 години, тъй като на този етап се провеждат проучвания за ефективност при по-големи деца.

Здравните служители също бият тревога за бързо разпространяващите нови, по-заразни варианти на вируса, които могат да редуцират степента на защита на някои медикаменти и допълнително да стимулират необходимостта от бустерни дози.

Първоначалната поръчка за препарата на J&J, подписана през август 2020 г. при администрацията на Доналд Тръмп, включваше опция за допълнителни 200 милиона дози. Говорител на J&J заяви, че компанията ще спази условието да достави първите си 100 милиона дози - въпреки че не се е ангажирала публично да достави всички или почти всички до май, твърдение, което беше отправено от Байдън. J&J е обещала това да се случи до края на юни.

„Правителството на САЩ има възможност да закупи допълнителни дози съгласно последващо споразумение. Очакваме с нетърпение всички бъдещи дискусии с американската администрация и събитието в Белия дом по-късно днес“, посочи говорителят на компанията Джейк Сарджънт.

Историческо партньорство

Новите дози ще бъдат налични през втората половина на годината, въпреки че конкретният график за доставка ще бъде част от преговорите за финализиране на сделката, посочи американско длъжностно лице. Поръчката става ясна след съобщението от миналата седмица за историческото партньорство между Merck и J&J, което беше подпомогнато от администрацията на Байдън, чрез активиране на Закона за отбранително производство, военновременна мярка, допълни служителят.

Продукцията на J&J в крайна сметка ще бъде разпространена в световен мащаб и ще увеличи глобалните доставки, коментира още запознатото лице.
Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в понеделник, че несигурността около децата и вариантите също ще окажат ефект върху решението на САЩ да споделят излишните дози с други държави.

„Не знаем коя ваксина е най-ефективна при деца. Разбира се, тези тестове продължават“, посочи Псаки. 

„Все още не знаем въздействието на всички варианти, така че няма как да предвидим кога и каква част от допълнителното предлагане ще бъде споделена, както и какъв би бил процесът“.

С поръчката САЩ очакват 200 милиона дози от J&J, което е достатъчно за 200 милиона души. Това е в допълнение на 300 милиона дози от Pfizer и Moderna, като медикаментите и на двете компании са двудозови. Общата наличност е достатъчна за имунизация на 500 милиона души, като към настоящия момент  население на САЩ наброява около 330 милиона души.