Норвежки милиардер се присъедини към залозите за светлото бъдеще на биткойн

Компанията на Шел Инге Рьоке ще установи партньорства с водещи играчи в биткойн и по-широката блокчейн общност

16:36 | 8 март 2021
Обновен: 16:36 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролният милиардер Шел Инге Рьоке се обяви категорично в подкрепа на биткойн и се обзаложи, че криптовалутата ще се окаже най-добрата защита срещу трудностите, пред които са изправени финансовата индустрия и централното банкиране.

Aker ASA, която контролира компаниите за петрол и петролни услуги и наскоро се разшири до компании за зелени технологии и възобновяеми енергийни източници, създава нов бизнес - Seetee AS, за да използва потенциала на биткойни, предава Bloomberg, позовавайки се на изявление от компанията в понеделник.

„Биткойнът все още може да достигне нула. Но може да се превърне и в сърцевината на нова парична архитектура “, написа Рьоке в писмо на акционер на уебсайта на Seetee. Той казва, че не е немислимо един биткойн един ден да „струва милиони долари“.

„Хората, които знаят най-много за биткойн, вярват, че бъдещият му успех е почти неизбежен“, каза Рьоке.

Засега инвестицията на Рьоке ще бъде малка и Seetee ще започне само с 500 милиона крони (58 милиона долара) капитал. Фирмата планира да запази всичките си ликвидни инвестиционни активи в криптовалутата.

Биткойн продължава волатилното си представяне от началото на годината. Една монета струваше над 57 000 долара в един момент миналия месец в сравнение с малко над 8000 долара преди около година. Криптовалутата спечели одобрението на Илон Мъск и Кати Ууд от Ark Investment Management.

Seetee ще се съсредоточи върху инвестирането в биткойн, ще установи партньорства с водещи играчи в биткойн и по-широката блокчейн общност, ще стартира операции за проверка на биткойни и ще инвестира в иновационни проекти и компании.

Норвежката индустриална компания, чиито корени достигат 160 години назад, активно инвестира в индустриален софтуер, финтех и вериги за зелена енергия. Последното й начинание с криптовалутите има за цел да подпомогне развитието на киберсигурността, финансовите трансакции и операциите за проверка без емисии, се казва в съобщението.

„Посоката е ясна: финансирането ще бъде преобразено също толкова сигурно, колкото и използването на изкопаеми горива. Въпросът не е дали, а кога“, каза Рьоке.