Портфолио мениджър: Биткойн е екстремна форма на либертариански анархизъм

Тим Бонд, партньор и портфолио мениджър в Odey Asset Management, вярва, че биткойн може да попречи на обществото да функционира по ефективен и етичен начин

14:30 | 6 март 2021
Обновен: 14:32 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Портфoлиo мениджър в един от водещите хедж фондове в Лондон предупреди, че биткойн, най-известната криптовалута, няма реална социална полза, освен като инструмент за спекулации и средство за пране на приходите от престъпления.

Тим Бонд, партньор и портфолио мениджър в Odey Asset Management, също заяви пред MarketWatch, че токенът дори вреди на планетата: „Според мен биткойнът е особено подъл клас активи“, каза той.

„Ако биткойн започне да измества фиатните валути, способността на правителствата да облагат данъци и разходите им  ще бъдат сериозно нарушени“, заяви Бонд.

Той вярва, че биткойнът може да попречи на обществото да функционира по ефективен и етичен начин.

„В този смисъл биткойнът е върхът на особено екстремната форма на либертарианския анархизъм, поради което вероятно е толкова популярен в Силициевата долина“, каза той.

Odey Asset Management, който управлява над 3 милиарда долара, е създаден през 1991 г. от милиардера Криспин Обей. Бонд заяви, че нито той, нито фондът притежават биткойн.

Копаенето на биткойн е форма на одит или водене на записи, която използва компютърна мощ за обработка. Бонд заяви, че добивът на биткойн консумира годишно 118,17 терават часа електроенергия годишно, позовавайки се на данни от университетски център за алтернативни финанси в Кеймбридж.

„Копаенето на биткойни се извършва предимно в азиатските икономики (65% в Китай), където  електроенергията се извлича от въглища и други изкопаеми горива“, каза той. „Следователно можем да изчислим, че добивът на биткойн произвежда около 55 милиона метрични тона въглероден диоксид годишно, еквивалентно на годишните емисии на CO2 на Финландия и повече от емисиите на страни като Дания, Швеция и Норвегия“, заяви Бонд.

„Т.е. биткойнът добави емисии на CO2, еквивалентни на годишната продукция на средно напреднала икономика и тъй като цените на биткойните нарастват, така и добивната дейност ще се засили, произвеждайки още по-високи нива на емисии на CO2“, каза портфолио мениджърът.

„Трудно е да се мисли за друга човешка дейност, която да е едновременно толкова безсмислена и толкова увреждаща планетата“, заяви Бонд.