Загубите на технологичните компании тласнаха Nasdaq 100 към корекция

Tesla, Peloton и Zoom са сред най-големите губещи в индекса

21:33 | 4 март 2021
Обновен: 21:47 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Оттеглянето от технологичните акции насочи индекса Nasdaq 100 към корекция, след като инвеститорите се отказаха от книжата на компаниите, задвижили ралито по време на пандемията през миналата година, съобщава Bloomberg.

Показателят, в който голяма тежест имат най-големите технологични компании, отбеляза спад от 2,8% малко след 21 часа българско време в четвъртък, увеличавайки загубите си от 12 февруари насам до над 10%. Tesla, Peloton и Zoom са сред дружествата в индекса, чиито акции поевтиняват с по поне 20%. Nasdaq 100 сега се понижава с 4,3% за годината, след като отбеляза ръст от 7,1%.

Загубите на

Загубите на технологичните компании тласнаха Nasdaq 100 към корекция. Графика: Bloomberg 

Индексът отбелязва спадове, след като инвеститорите се оттеглиха от компаниите, които по-рано спечелиха от преминаването към дистанционната работа, заради залози, че ваксините ще сложат края на блокадите за овладяване на пандемията и ще задвижат икономическия растеж, подкрепяйки цикличните акции.

Последните поводи за слабост станаха факт, след като поскъпването на облигациите увеличи опасенията, че компаниите с високи оценки могат да изпитат трудности на фона на очакванията за ръст на цените по заемите.

Корекцията на Nasdaq 100 - обикновено дефинирана като 10-процентен спад спрямо пика, идва на фона на оттеглянето на инвеститорите от спекулативните активи на пазара.

Според Крис Закарели, Independent Advisor Alliance, корекцията не е изненадваща, имайки се предвид очакванията за завръщане на икономиката към нормалността.

“Може да отнеме известно време, но не смятам, че бичият пазар ще бъде заличен от това, като оттеглянията са нормални”, посочва той.

“Ротацията извън технологичните акции изглежда е в ход и лидерите на пазара вероятно ще се променят”, смята Мат Стъки, портфолио мениджър в Northwestern Mutual Wealth Management Co.