Пауъл: Създаването на работни места в САЩ ще се засили през следващите месеци

Гуверньорът на Фед не очаква обаче пазарът на труда да се завърне към пълна заетост през 2021 г.

20:34 | 4 март 2021
Обновен: 20:50 | 4 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл изрази оптимизъм за работните места, като отново подчерта, че на страната ѝ предстои дълъг път, докато нейната икономика се възстанови от пандемията от коронавирус, съобщава Investor.bg

„Въпреки че все още рисковете са налице, има основателна причина да очакваме създаването на работни места да се засили през следващите месеци“, заяви Пауъл в уеб семинар, организиран от Wall Street Journal в четвъртък.

Гуверньорът на Фед заяви, че не смята, че пазарът на труда ще се върне към максимална заетост през 2021 г.

Засегнатата от коронавируса американска икономика показа ясни признаци на възстановяване в началото на тази година. Продажбите на дребно отчетоха най-голям ръст през януари от последните седем месеца, докато производството се разшири през февруари с най-бързите темпове от три години насам.

В края на февруари Пауъл заяви, че няма опасност американската икономика да „прегрее“.

„Нашата политика е благоприятна, защото безработицата е висока, а пазарът на труда е далеч от максимална заетост“, заяви той пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. „Вярно е, че цените на някои активи са високи според някои критерии“, допълни още Пауъл.

Пазарът на труда в САЩ изостава, като молбите за обезщетение при безработица запазват рекордно високите си нива, достигнати още през миналата година. В същото време броят на новите работни места през януари нарасна с 49 000, след като пазарът отчете спад от 227 000 през декември.

Новите данни за пазара на труда ще бъдат публикувани в петък (5 март).