Hyundai изтегля от пазара около 82 000 електрически автомобила

Причината е вероятност от самозапалване заради дефекти в някои от акумулаторните клетки

15:41 | 24 февруари 2021
Обновен: 15:41 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Hyundai Motor Co. ще изтегли от пазара около 82 000 електрически автомобила в световен мащаб и ще загуби почти 900 милиона щатски долара, след като правителството на Южна Корея откри дефекти в някои от акумулаторните клетки на превозните средства.

Изтеглянето ще бъде за EV модели на Kona, както и за автобусите Ioniq и Elec City на компанията, които са произведени между ноември 2017 г. и март 2020 г., се казва в изявление на Hyundai Motor. Клетките са направени от LG Energy Solution Co. във фабрика в Китай, информира Bloomberg.

Замяната на батерийната система се очаква да струва около 1 трилион вони (899 милиона долара). Това ще бъде отразено в печалбите на автомобилния производител за четвъртото тримесечие. Южнокорейското министерство на транспорта заяви в сряда, че първоначалните констатации от разследването на въпроса показват, че електромобилите модел Kona са предразположени към запалване поради проблем с акумулаторната клетка, която е произведена в завода на LG Energy в Нанкин.

По-рано този месец Hyundai и свързаната с него Kia Motors Corp. зааяиха, че не са водили никакви преговори с Apple Inc. за разработване на самоуправляващ се електрически автомобил, отстъпвайки от по-ранното изявление на Hyundai, в което се казва, че двете компании провеждат дискусии.

Hyundai също е в средата на голяма маркетингова кампания за своя Ioniq 5, първият акумулаторен електрически автомобил от специалната серия EV. Компанията планира да продаде 70 000 от автомобилите, построени на нейната специална платформа за електромобили, през тази година и 100 000 бройки през 2022 г.

Според SNE Research Hyundai е продал 64 000 електрически автомобила през 2019 г. и 42 000 през 2018 г. За деветте месеца до септември Hyundai и Kia заедно са доставили 130 000 EV.

Около 16 случая на запалване на електромобили Kona са докладвани в световен мащаб, включително в Канада и Австралия през 2019 г., споделят от Yonhap News. Един от инцидентите се е случил в южнокорейския град Тегу, където е избухнало превозно средство Kona, паркирано в подземен терен.

LG Energy ще работи в тясно сътрудничество с Hyundai Motor при изтеглянето на автомобилите от пазара, се казва в отделно изявление. LG също заяви, че проблемите, които транспортното министерство споменава по отношение на батериите, са били налице, когато заводът първоначално е започнал производство, а оттогава се забелязва подобрение. LG също ще засили протоколите за безопасност около своите производствени процеси и процеси за проверка на качеството.

Министерството на транспорта на Южна Корея също планира да оповести мерки за подобряване на регулациите, за да гарантира безопасността на акумулаторните клетки до края на март, след като приключи разследването си.