Великобритания прие удължаване на срока за ратификация на търговската сделка за Brexit

Предстоят разговори, за да обсъди казуса за Северна Ирландия

20:50 | 23 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство се съгласи с искането на Европейския съюз да отложи ратифицирането на търговската им сделка след Brexit с един месец, с което се увеличава несигурността в и без това крехкото начало на новите отношения на двете страни, отбелязва Bloomberg.

В писмо до Европейската комисия във вторник британският вицепремиер Майкъл Гоув заяви: „Мога да потвърдя, че Обединеното кралство е съгласно, че датата, на която временното прилагане на търговското споразумение ще престане да се прилага, трябва да бъде удължена до 30 април 2021 година“. Той допълни, че Великобритания очаква да няма повече закъснения.

Споразумението за търговия, сигурност и риболов бе подписано на 24 декември, само дни преди Великобритания да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС. Комисията приложи сделката временно, за да даде на Европейския парламент (който има правото да наложи вето върху цялото споразумение)  време до края на февруари, за да го разгледа.

Докато парламентарният вот обикновено се разглежда като формалност, нарастващата загриженост на ЕС за това какво може да направи Великобритания за справяне с проблемите, свързани с търговията със Северна Ирландия, означава, че законодателите могат да заплашат да се откажат одобрението си.

„Вече 10 седмици живеем в реалността на новите ни отношения с Обединеното кралство“, каза пред журналисти в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

„Вече видяхме някои от промените, породени от Brexit, и мисля, че сега е ясно за всички, че нашето партньорство с Великобритания не наподобява предишното при членство й в Европейския съюз“, коментира той.

Търговските договорености обхващащи Северна Ирландия бяха една от най-спорните части на преговорите на Обединеното кралство за напускане на ЕС и предизвикаха нови спорове, след като Brexit беше финализиран в края на 2020 г.

Тъй като стоките, пътуващи през Северна Ирландия от останалата част на Великобритания, са изправени пред закъснения на границата, правителството в Лондон се стреми да отложи извършването на пълни митнически проверки на лекарства, колети и хранителни доставки до супермаркетите до 2023 г.

ЕС обаче вече даде знак, че ще откаже това искане.

Гоув и главният преговарящ на Великобритания за Brexit Дейвид Фрост ще проведат разговори в сряда със Шефчович, за да обсъдят казуса за Северна Ирландия.