Паундът печели от силната ваксинационна кампания на Великобритания

Анализатори очакват валутата да приключи годината с ръст от 2% до 1,40 долара

12:54 | 2 февруари 2021
Обновен: 12:54 | 2 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Паундът печели сърцата и умовете на фонд мениджърите и анализаторите, след като стана ясно, че Великобритания увеличава усилията си за масови ваксинации, подобрявайки шансовете си за икономическо възстановяване, пише Bloomberg.

Анализатори очакват валутата да приключи годината с ръст от 2% до 1,40 долара, което е повишение от прогнозите им само от преди няколко седмици за ниво на британската лира от 1,36 долара в края на 2021 г., сочи проучване на Bloomberg. Jupiter Asset Management и Arbuthnot Latham са сред инвеститорите, които залагат на допълнителни ръстове, след като паундът записа най-силната си месечна серия 2012 г. насам.

Паундът поскъпва

Паундът поскъпва спрямо долара в рамките на четири месеца за пръв път от 2012 г. насам. Графика: Bloomberg 

Увереността нараства на фона на данните, че ваксинационната кампания на Великобритания изпреварва тези на САЩ и Европа, като около девет милиона души са имунизирани до момента. Това доведе до отказ от залозите на пазарите, че Английската централна банка ще премине към отрицателни лихви до следващата година, въпреки че се очаква централните банкери да публикуват отговора си след консултации по темата в четвъртък.

“Биковете мерят мускули”, заяви Джейн Фули от Rabobank в Лондон. “Относително бързият темп на ваксиниране и силният дял на спестяванията във Великобритания продължават да поддържат надеждите за силно възстановяване на британския брутен вътрешен продукт”, отбелязва експертът.

Паундът е едниствената валута от Г-10, която се представя устойчиво спрямо долара през тази година. Това е рязка промяна спрямо ситуацията от началото на 2021 г., когато британската лира поведе загубите сред кошницата от валути на фона на опасенията за бъдещето на Лондонското Сити след Brexit и по-широките тревоги за здравината на икономиката.

Оттласкването

Множество инвеститори очакват паундът да поскъпне дори повече спрямо консенсуса на пазара. Jupiter Asset Management, който управлява 55,7 милиарда паунда (76,2 милиарда долара), държи дълги позиции и очаква ръст на стойността на валутата от 6% до 1,45 долара. Фондът също така прогнозира поскъпване на паунда с около 4% спрямо еврото през 2021 г.

Arbuthnot Latham, частна банка в Лондонското Сити, продължава да увеличава залозите си на паунда за сметка на еврото. Банката очаква единната валута да се понижи с 20% до 0,7 паунда до края на годината - ниво, което прогнозира и Aberdeen Standard Investments, и което не е отчитано от 2016 г. насам.

“АЦБ предоставя монетарна подкрепа, британското правителство осигурява фискална подкрепа и ние не смятаме, че няма да има отрицателни лихви”, заяви Грегъри Пердон от Arbuthnot Latham. “Възможността за Brexit без сделка също вече не е на масата”, добавя той.

АЦБ на фокус

Банките са по-оптимистични в очакванията си, включително MUFG, които прогнозират ръстове на валутата до 1,41 долара, а Nomura очаква паундът да поскъпне до 1,42 долара преди края на март.

Основният риск е намаляване на лихвите от АЦБ под нивото от 0,1%, след като централните банкери сигнализираха за подобна възможност през миналите месеци. Всякакви признаци за възможен подобен ход в четвъртък могат да разтревожат пазарите, въпреки че анализатори смятат, че централната банка няма да понижи лихвите до отрицателни нива.

Търговците на опции до голяма степен изключват изненада през идните седмици, като разходите за хеджиране срещу колебания във валутата са близо до най-ниското си ниво от средата на 2020 г.

Управителите на

Управителите на фондове не очакват Английската централна банка да премине към отрицателни лихви. Графика: Bloomberg