Стърджън не се отказва от провеждането на законен референдум за независимост

На база социологическите проучвания 49% от шотландското общество подкрепят напускането на 300-годишния съюз с Англия и Уелс

16:20 | 24 януари 2021
Обновен: 17:20 | 24 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че остава ангажирана с провеждането на законен референдум за независимост, след като нейната партия изготви план за действие, ако правителството на Обединеното кралство продължи да отказва да предостави тази възможност, съобщава Bloomberg

Лидерът на Шотландската национална партия (SNP) посочи, че ако партията спечели регионалните избори през май в Шотландия, позицията на Обединеното кралство ще бъде несъстоятелна, тъй като шотландските избиратели са гласували на база правото си да решават бъдещето на страната си. В днешно интервю за BBC Стърджън заяви, че британският премиер Борис Джонсън е „уплашен от демокрацията“.

„Искам да има законен референдум и за тази цел ще настоявам да бъде упълномощена от шотландския народ“, отговори Стърджън на въпрос дали администрацията й в Единбург ще проведе едностранно консултативен референдум. 

„Ако народът ми даде тази власт, точно това възнамерявам да направя. Да има законен референдум, който да предостави на хората в Шотландия правото на избор."

SNP изготви пътна карта този уикенд за провеждането на референдум след приключване на пандемията от коронавирус - поредната ескалация на неразбирателството с правителството в Лондон, допълнително затруднявайки политическия живот в Обединеното кралство след напускането на Европейския съюз. Шотландското правителство, водено от SNP в продължение на 14 години, беше и продължава да бъде опонент на Brexit, гласувайки против през 2016 г.

Критични избори

Шотландските избори - за които Стърджън заяви, че все още очаква да се състоят по график - се считат като гласуване в подкрепа на провеждането на пореден референдум за независимост и консерваторите на Джонсън стават все по-загрижени за това как да адресират обществените нагласи в Шотландия.

Социологическите проучвания показват, че SNP е напът да си осигури мнозинство в шотландския парламент, а Стърджън се ангажира да проведе референдум „рано“, след като започне следващата парламентарна сесия.

Планът на SNP включва 11 точки и гласи, че всяко ново гласуване трябва да бъде „отвъд правно оспорване“. Но документът оставя отворена възможността шотландският парламент да подкрепи провеждането на референдум, принуждавайки Уестминстър да го блокира в съдилищата.

Джонсън отхвърли призивите за предоставяне на вот за раздяла с аргумента, че референдумът от 2014 г., в който шотландците гласуваха да останат в Обединеното кралство с 55% "за"  и 45% "против", е разрешил въпроса в обозримо бъдеще. Това гласуване се проведе, след като тогавашният министър-председател Дейвид Камерън издаде заповед, чрез която бяха прехвърлени необходимите правомощия на Единбург.

Сегашните социологически проучвания показват постоянно увеличение на обществената подкрепа за откъсване от останалата част на Великобритания след Brexit. Проучване на Panelbase, публикувано в Sunday Times, показва 49-процентна подкрепа за независимост от анкетираните срещу 44 на сто, които предпочитат да останат в Обединеното кралство, а 7% все още не са взели решение. Проучването показва, че общественото движение за независимост ще спечели, ако Джонсън остане министър-председател.

Разследването "Салмънд"

Стърджън е сдържана да продължи напред с провеждането на какъвто и да е вот, който би бил в разрез с международната правова рамка. Тя е изправена и пред други вътрешнополитически препятствия, като например да гарантира, че разпространението на ваксините в Шотландия няма да бъде възпрепятствано, връщането на децата в училищата и нарастването на броя на смъртните случаи, свързани със злоупотреба с наркотици.

Освен това има текущо разследване във връзка с отговора на нейния кабинет по дело за тормоз от страна предшественика й Алекс Салмънд - съдебна битка, която става все по-ожесточена. През следващите седмици Стърджън ще даде показания пред парламентарна комисия. Казусът вече предизвика разделение в редиците на собствената й партия.

През март Салмънд бе освободен от съда, където беше вкаран по обвинения за сексуално насилие по време на управлението си. В интервюто си за BBC Стърджън каза, че не е подвеждала парламента по отношение на твърденията за тормоз. 

„Не съм се заговорничала с Алекс Салмънд “.

Междувременно доминиращата тема в Шотландия остава правото да се проведе референдум за напускане на тривековния съюз с Англия и Уелс.

В момента съдия разглежда колективно финансирано дело, заведено от шотландски агитатор за независимост, за да установи дали парламентът в Единбург вече притежава необходимите законови средства да свика гласуване без одобрението на Великобритания. Съдия Айлса Кармайкъл заяви в петък, че ще вземе „много бързо“ решение и ще приеме или отхвърли иска, но може и да не преодстави становище.