Финансовата комисия на Сената единодушно одобри номинацията на Джанет Йелън за финансов министър

Предстои номинацията на Йелън да бъде изпратена за гласуване от целия Сенат

10:50 | 23 януари 2021
Обновен: 11:48 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Джанет Йелън, снимка: Bloomberg
Джанет Йелън, снимка: Bloomberg

Финансовата комисия на Сената на САЩ гласува единодушно в подкрепа на кандидатурата на Джанет Йелън за министър на финансите.

Йелън, която изпълняваше длъжността председател на Федералния резерв от 2014 до 2018 г., беше одобрена с 26 на 0 гласа в сенатската комисия, пише Bloomberg.

По време на изслушването си по-рано тази седмица, Йелен подкрепи запазване на ниските лихвени проценти, само частична отмяна на намалените през 2017 г. данъци, обеща да не провежда политика на „по-евтин“ долар и добави, че няма да предприеме действия относно наложните по време на Тръмп мита за китайски стоки, докато не разговаря с американските съюзници.

Сега номинацията на Джанет Йелън ще бъде изпратена за гласуване от целия Сенат, където се очаква тя да спечели лесно одобрение до края на деня и по този начин да се превърне в първата жена, поела отговорния пост на финансов министър в САЩ.

Чък Грасли, водещият републиканец в комисията, заяви, че няма съмнение в нейните квалификации.

Единодушното гласуване на комисията предполага, че Йелън ще спечели лесно потвърждение от Сената, който демократите сега контролират по силата на гласуване на вицепрезидента Камала Харис. Много депутати от републиканската партия вече изразиха подкрепата си за Йелън.

74-годишният бивш председател на Федералния резерв вероятно ще встъпи в длъжност, докато президентът Джо Байдън се бори да спечели републиканска подкрепа за предложения от него пакет от стимули в размер на от 1,9 трилиона долара, който включва предлага приетите през декември преки плащания за милиони американски граждани да бъдат увеличени с 1400 долара от сегашните 600 долара.

Планът ще удължи до септември временното подпомагане при безработица и мораториума върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. Освен това предполага да се разширят и възможностите за платен отпуск за служители, които са болни, са в карантина или трябва да се грижат за други хора. Има планове и за 20 млрд. долара за „национална програма за ваксинация“ и 50 млрд. долара за разширяване на тестовете за коронавируса. Също така градовете и щатите трябва да бъдат подпомогнати с 350 млрд. долара.