ЕС ще се стреми да ваксинира поне 70% от възрастното население до лятото

Планът на Европейската комисия призовава националните правителства да ваксинират най-малко 80% от здравните си служители и хората над 80-годишна възраст до март

18:40 | 19 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще се стреми да ваксинира поне 70% от възрастното си население срещу коронавируса до лятото, паралелно с което ще продължава борбата с новите мутации на заразата, които заплашват да предизвикат повече социални ограничения и икономически щети, пише Bloomberg.

Планът на Европейската комисия в отговор на Covid-19, за първи път докладван от Bloomberg в понеделник, също призовава националните правителства да ваксинират най-малко 80% от здравните си служители и хората на възраст над 80 години до март месец.

„Постигането на тези две цели на първо място ще намали смъртността и хоспитализациите, ще облекчи натиска върху здравните системи и след това ще постави Европа на път към постигане на стадиен имунитет, помагайки да бъдат защитени онези, които не могат още да бъдат ваксинирани и осигурявайки опора срещу разпространението на вируса “, заяви Европейската комисия във вторник.

Тъй като Covid отне живота на повече oт 400 000 души в ЕС от пролетта на 2020 г. и постави спирачките на развитието на европейската икономика, блокът насочва надеждите си към ваксините от различни фармацевтични производители, като същевременно настояваwa за ускоряване на програмите за тестване и проследяване на контактни лица. ЕС одобри две ваксини от средата на декември и са налице още шест в процес на одобрение.

13 милиона дози

„Все още сме далеч от преодоляването на тази пандемия“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес пред Европейския парламент. 

„Но ние също обърнахме страницата и започваме 2021 г. с мощен инструмент под ръка за постепенно прекратяване на тази пандемия.“

Докато здравната политика е до голяма степен отговорност на националните правителства в рамките на ЕС, Европейската комисията настоява страните членки да действат на база съвместно координирани стратегии за справяне със заразата - включително по отношение на снабдяването с ваксини. Комисията е осигурила около 2,3 милиарда дози за 27-те чрез предварителни споразумения за покупка.

До момента в страните от ЕС са доставени над 13 милиона от тях, съобщиха от институцията във вторник. Това са ваксините на Pfizer/BioNTech, от които са доставени 12,3 милиона дози до момента и медикаментът на Moderna, от която са доставени 850 000 дози досега, уточняват още от ЕК, добавяйки, че към днешна дата са приложени над 5 милиона ваксинации на цялата територия на блока

Европейските лидери се очаква да обсъдят пандемията по време на видеоконференция в четвъртък. След като миналата седмица Pfizer предизвика опасения относно темповете на доставка на ваксини в Европа след  обявяването на ремонтни дейности по фабриката в Белгия, като от своя страна ЕК подчерта необходимостта от ускоряване на производството като цяло.

Проблеми с производството

„Ще трябва да ускорим доставките на ваксини“, посочиха от ЕК. 

„Комисията и държавите членки трябва да работят съвместно с компаниите, за да гарантират, че новите доставки на ваксини се извършват възможно най-бързо.“

Комисията също така призова националните правителства на ЕС да направят повече за проследяване на вирусните мутации чрез геномно секвениране или WGS, като заяви, че само една от 27-те тества повече от 1% от пробите за налични мутации, а всички останали или не извършват достатъчно изследвания, или въобще не го правят

„Неотдавнашната поява на нови щамове на вируса е действителна причина за безпокойство“, заявиха от ЕК, пояснявайки, че всички държави членки на ЕС трябва да достигнат капацитет за секвениране най-малко от 5%, като за предпочитане е той да бъде около 10% на база положителните резултати от тестовете.