Арктическите студове ще поддържат европейските цени на енергията високи и през пролетта

Цените на електроенергията в Гемания се насочват към най-скъпия февруари от 2008 г.

10:15 | 17 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първият мразовит епизод тази зима, който засили европейските цени на електроенергията и газа до най-високите им нива от години, може да е на път да свърши, но въздействието му ще се усети за месеци напред.

От снежна буря в Мадрид до рекордни пикове на британския пазар на електроенергия, когато вятърът утихна - времето беше основният двигател зад ралито. Прогнозите за бичи цени на газа от Goldman Sachs Group и Wood Mackenzie показват, че ентусиазмът още не е приключил, пише Bloomberg.

„Началото на годината беше много вълнуващо и има всички шансове и следващите няколко седмици и месеци да бъдат изключително волатилни“, каза Бо Палмгрен, главен оперативен директор на датската търговска компания MFT Energy в Орхус.

Това е ярка промяна отпреди година, когато пандемията парализира индустриалната активност и дори предизвика разговори, че цените на газа ще последват тези на петрола под нулата поради безпрецедентно свръхпредлагане.

Сравнително рядкото метеорологично явление с потенциал да наруши полярния вихър - ветровете, които обикновено задържат студения въздух в далечния север - заплашва да причини допълнителен арктически студове в Северна Америка, Европа и Азия от края на януари.

Хората, които усилват отоплението си, биха могли да увеличат изчерпването на газовите запаси в региона, което ще настъпи през пролетта. Ефектът е, че цените през лятото ще се стимулират от търсенето да се запълнят тези запаси преди следващата зима.

„Настоящото застудяване в северното полукълбо проправя път за по-тесен глобален пазар на газ през цялата година“, каза Масимо Ди Одоардо, директор на европейския газ в WoodMac.

В сряда Goldman повиши прогнозата си за холандските фючърси за месец напред, регионалния бенчмарк, с 19%. Woodmac очаква средната цена да бъде със 75% по-висока от миналата година, обявиха от киманията в четвъртък.

Ако студеното време се запази през следващия месец, цените на електроенергията в Германия и скандинавския пазар могат да нарастат с до 10% поради повишаването на търсенето, каза Арне Бергвик, главен анализатор в шведската компания Jamtkraft AB.

Очаква се температурите в северозападна Европа да са предимно под сезонните норми за следващия месец. Това би трябвало да подкрепи цените на  газ и енергия, както и фючърсите върху въглерод, които достигнаха нови върхове миналата седмица.

Въпреки възможността за още много седмици на блокади в Германия, цените на електроенергията на най-големия европейски пазар се насочват към най-скъпия февруари от 2008 г. Северният пазар е още по-бичи, след като цените нарастват с 39% тази година. По-малка премия би могла потенциално да намали обичайните потоци на енергия към континента от скандинавския регион.

„Имаме напълно обратна ситуация в началото на 2021 г. в сравнение с преди година, когато времето беше меко и влажно. Ако студеното и сухо време продължи, цените трябва да се покачат“, каза Арне Бергвик, главен анализатор в шведската компания Jamtkraft AB.