10 фактора, които ще оформят пазара на възобновяема енергия през 2021 г.

Според експерти растежът на пазара на възобновяема енергия ще продължи и през тази година

17:54 | 10 януари 2021
Обновен: 17:59 | 10 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори след като Covid-19 предизвика хаос в почти всичко, новата година започва с растеж на пазара на възобновяема енергия, пише в свой анализ Bloomberg. 

„2020 беше годината на положителните изненади за околната среда по начин, по който много малко хора подозираха“, коментира Джеф Макдермот, ръководител на Nomura Greentech. По думите му това е година на пробив в устойчивостта и инфраструктурата.

Растежът вероятно ще продължи и през 2021 г., подхранван отчасти от основните повратни моменти през изминалата година. Понастоящем Китай се ангажира с цел за въглеродно неутрална икономика до 2060 г., поставяйки най-големия световен пазар за слънчева и вятърна енергия по пътя към увеличаване на инсталациите, заедно със старта на петгодишния план за енергийно развитие. Някои анализатори прогнозират, че енергийният сектор в САЩ се доближава до пика на използването на природен газ. Това ще остави свободно място за инсталации на слънчеви панели, които да бъдат изградени паралено с продължаващия бум на възобновяема енергия.

За да се отговори на въпроса кой е основният двигател на експанзията на възобновяемите енергийни източници - както и какво би могло да я възпрепятства - Bloomberg състави пътна карта, съдържаща най-големите скорошни събития и основните сили, които ще оформят глобалния пазар на възобновяеми източници през 2021 г.

Американската слънчева енергия счупи добри и лоши рекорди в една и съща година

Жилищните инсталации на соларни панели в САЩ са спаднали с близо 20% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо първото, когато бяха изградени най-много, като основната причина е пандемията и принудителната самоизолацията у дома според Wood Mackenzie и Solar Energy Industries Association. До края на годината обаче се забеляза отскачане на сектора, като САЩ добавиха 19 гигавата обща слънчева енергия, гласят прогнозите за декември на Wood Mackenzie и SEIA. Това би било малко повече мощност, отколкото съществуваща в цяла Колумбия в края на 2019 г. според BloombergNEF.

Американските инсталации

Американските инсталации на соларни панели през първите 9 месеца на 2020 г. достигнаха рекордно ниво. Графика: Bloomberg

Инсталациите в Китай се удвоиха

Дори след като китайското правителство заключи големи части от страната в началото на годината, бизнесът все още жадуваше за слънчева енергия. Основната индустриална група на сектора в страната очаква рекорден скок в инсталациите през следващите пет години след съобщението на Си Дзинпин през септември, че страната ще редуцира с 100% въглеродните си емисии до 2060 г.

Китайската фотоволтаична

Китайската фотоволтаична индустрия очаква огромен ръст на новите инсталации през следващите пет години. Графика: Bloomberg

Бум на батериите в САЩ

Новият капацитет на батериите за съхрание на слънчева енергия в САЩ се е увеличил повече от два пъти през третото тримесечие на 2020 г. спрямо второто според Wood Mackenzie и Американската асоциация за съхранение на енергия (USEEA). Проектите в Калифорния бяха oсновен причинител на бума.

САЩ разположи

САЩ разположи най-големия капацитет за съхранение в рамките на едно тримесечие, благодарение на калифорнийските проекти. Графика: Bloomberg

Испания се очертава като гигант за производство на слънчева енергия

Електричеството от соларни автономни системи в страната с най-големия европейски слънчев потенциал е нараснало с над 60% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., генерирайки над 15 000 гигаватчаса мощност, сочат данни на испанския мрежов оператор Red Electrica. Докато слънчевата южноевропейска държава все още има около една трета от инсталирания слънчев капацитет на Германия, секторът в Испания ще се развива с около двойно по-голям темп от германския през следващите две години, смятат от BloombergNEF.

Най-слънчевата страна

Най-слънчевата страна в Европа отчита огромен ръст в сектора на слъчневата енергия. Графика: Bloomberg

Възобновяемите източници задминиха изкопаемите горива в европейската енергетика

По време на разгара на пандемията, когато общото потребление на енергия потъна, делът на възобновяемата енергия нарасна в Европа. Около 40% от електроенергията през първата половина на 2020 г. в Европейския съюз е продукт на възобновяеми източници в сравнение с 34% от централите, работещи с изкопаеми горива, показват данни на климатичната организация Ember.

Енергията от

Енергията от възобновяеми източници в Европа за първи път задмина тази от изкопаеми горива. Графика: Bloomberg

Великобритания остана без въглища за повече от два месеца

67-дневен период се превърна в най-дългия времеви промеждутък за Великобритания без използване на въглищни централни от Индустриалната революция насам, като превърна миналата година в "най-зелената" в историята на страната и нейната електрическа мрежа. Великобритания ще премахне напълно високото замърсяващото гориво до 2025 г., тъй като нарастващият дял от нейната енергийна мощност идва пряко от вятърни паркове. Премиерът Борис Джонсън също обеща да забрани продажбите на нови конвенционални автомобили до 2030 г. и да похарчи един милиард долара през това десетилетие за улавяне на въглеродни емисии от поне два индустриални хъба.

Въглищната енергия

Въглищната енергия в Обединеното кралство е вече почти спомен от миналото. Графика: Bloomberg

Слънчевите инсталации спаднаха в Индия... с много

Обременените с дългове индийски компании, предоставящи комунални услуги, бяха допълнително засегнати от най-големия локдаун в света през изминалата година, който доведе до 72-процентен спад в слънчевите инсталации и най-бавното производство на вятърна енергия за повече от десетилетие.

Положителната страна обаче е, че офертите за разработване на нови слънчеви проекти в страната продължават да поставят нови рекорди - което означава, че след като финансите на енергийните компании бъдат изгладени, то слънчевата енергия ще бъде най-евтината енергийна алтернатива. Друга добра новина беше по-ясното небе, тъй като запустяването на фабриките и улиците сведе вероятността за смог до минимум, позволявайки по-високо производство на слънчева енерегия от съществуващите панели в страната.

Мрежата на Австралия е претоварена

Високите цени на електроенергията и изобилието от слънчева светлина насърчиха изграждането на покривни слънчеви панели в Австралия, като около 29% от домакинствата вече са оборудвани с подобни съоръжения. Това причини хаос в електроснабдяването, като през изминалата година търсенето на енергия от електрическата мрежата се срина до рекордно ниски нива в три щата, оставяйки скъпите електроцентрали да работят значително под капацитета си.

Производителите на слънчеви панели са изправени пред нарастващи цени

Експлозия и наводнение затвориха две китайски фабрики, които произвеждат полисилиций - изключително важен компонент в производството фотоволтаични клетки, изстрелвайки нагоре производствените цени със 75 на сто за по-малко от два месеца. Цените на слънчевите стъкла също се повишиха, тъй като нарастващото използване на двустранни или двуфазни панели увеличи и търсенето, докато производственият капацитетът беше възпрепястван от ограниченията върху силно замърсяващите фабрики за стъкло в Китай.

Нарастващите разходи досега не са повлияли на продажбите, но оказват своя ефект върху веригите за доставка, като цените на модулите претърпяват първото си тримесечно покачване от 2015 г. насам. Това може да се окаже лоша новина за разработчиците на проекти, които предлагат ниски цени на базата на убеждението си, че разходите за оборудване ще продължат да следват своето дълго историческо дъно.

Цената на

Цената на един от основните компоненти за изграждането на соларни панели се изстреля нагоре след спирането на фабрики. Графика: Bloomberg

Нов риск от изменението на климата

Докато спирането на електричеството, предизвикано от риск от пожари, допринесе за увеличаване на интереса на собствениците на жилища в САЩ към покривни системи и батерии, живеещите в Северна Калифорния разбраха от първа ръка жестока ирония: димът от големите пожери възпира слънчевата светлина и този интерес и изграждането на съоръженията бяха заличени.