В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ценовата непредсказуемост ще продължи да доминира на енергийните пазари

Адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, В развитие, 13.01.2021

14:28 | 13 януари 2021
Обновен: 19:04 | 13 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

И при пазарите на електроенергия, и при тези на природен газ липсват фундаменталните фактори, които да обеснят движението на цените. В момента всички видове активи вървят нагоре и тази ликвидност от финансовите пазари, която се влива в енергийните и съпътстващата ги волатилност причиняват огромен стрес за цялата система. Това коментира адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“,  в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки

"Ако проследим ценовите равнища на Българска независима енергийна борса, то ще видим безпрецедента несигурност относно тяхното движение. Цените в момента са около 100-130 лв, което въпреки че е едно високо ниво, не е необичайно. Но на енергийните пазари в региона се наблюдават изменения, които не могат да бъдат обосновани логически".

Кискинов прогнозира, че в един момент инвеститорите в енергийните ресурси ще оттеглят позициите си, цените ще паднат и това ще нормализира пазара. "Но докато се излива тази свободна ликвидност, посоката на цените ще остане непредсказуема", посочи управляващият съдружник във „Владимиров Кискинов“.

"Газът в рамките на един и същи ден скочи с около 30%, след което възстанови нивата си. Тези флуктуации могат да се често срещано явление на финансовите пазари, но за енергийните борси подобни изменения почти никога не се случват. Ако преди фючърсите върху газа се движиха на нива между 12-13-15 евро, сега за второто тримесечие на тази година са около 18 евро и за февруари 21 евро - нива, които са много високи".

По думите на Кискинов една от причината за тези скокове в цената на газа е голямото търсене на суровината в Азия, където "изведнъж се появи недостиг на фона на огромни запаси от газ в Европа". 

"Пазарните участници смятат, че тази непридвидимост при енергийните пазари ще се запази като тренд и риск маржинът по сделките ще се увеличава. Вероятно през следващите два месеца фундаменталните фактори ще продължат да липсват". 

Към края на разговора управляващият съдружник във „Владимиров Кискинов“ отново се върна на темата за българския енергиен пазар като поясни, че впечатление прави липсата на дългосрочни договори, чиято цел е да покрият рисковете, породени от тази непредвидима ситуация.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.