Молбите за обезщетения при безработица в САЩ отчитат тримесечен връх

Графика на деня за 17 декември

17:03 | 17 декември 2020
Обновен: 17:03 | 17 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Молбите за обезщетения при безработица в САЩ достигат най-високо ниво от три месеца. Графика: Bloomberg
Молбите за обезщетения при безработица в САЩ достигат най-високо ниво от три месеца. Графика: Bloomberg

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ неочаквано нарастват до най-високото си ниво от три месеца насам, което предполага, че възстановяването на пазара на труда отслабва на фона на ръста в броя на разразените с Covid-19 и разширяването на ограниченията за бизнеса.

Молбите за обезщетения в редовните държавни програми се увеличават с 23 000 до 885 000 през седмицата, приключила на 12 декември, информира Bloomberg,  позовавайки се на данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. На некоригирана база цифрата е спаднала с около 21 000.

Повторно подадените молби, които показват броя на хората, останали без работа за повече от две седмици, намаляват с 273 000 до 5,51 милиона през седмицата, приключила на 5 декември. Тази цифра обаче не включва милионите хора, които вече нямат възможността да получават държавни помощи или получават средства чрез федерални програми срещу безработица при пандемия.

В допълнение към тези по редовните държавни програми 455 000 молби бяха подадени през миналата седмица и по мярката за помощ при безработица в следствие на пандемията. Програмата, която предоставя обезщетения за безработица на тези, които обикновено не отговарят на условията по държавните програми, като самонаетите лица, трябва да изтече по-късно този месец, ако Конгресът не предприеме действия.

През седмицата, приключила на 28 ноември, са подадени 9,24 милиона повторни молби по същата програма, което е с около 689 000 повече от предходната седмица.

Отново през тази седмица по мярката за спешна помощ при безработица са били подадени 4,8 милиона повторни молби. Това е федералната програма, осигуряваща обезщетения до 13 допълнителни седмици за тези, които са изчерпали редовните си държавни помощи. Тази програма също ще изтече.

Докато пазарът на труда продължава да показва слабост, този на жилищата се развива добре. Отделен правителствен доклад в четвъртък показва, че строителството на нови жилища се увеличава с повече от очакваното до деветмесечен връх през ноември.